Nehalem bjuder på en del nyheter jämfört med tidigare processorer från den stora processortillverkaren, och Intel kallar därför Nehalem för deras radikalaste design sedan Pentiumprocessorn. Den största nyheten är att minneskontrollern är integrerad på processorn vilket leder till bättre prestanda. Nehalem stödjer även en variant av hyperthreading som gör att en fysisk kärna fungerar som två virtuella kärnor.

Det är hårdvarusajten Anandtech som publicerat en stor recension om en Bloomfieldprocessor. Bloomfield är kodnamnet för en modellserie som använder den nya arkitekturen. Bloomfield har fyra kärnor, tre kanaler DDR3 och är en Nehalemprocessor som även stödjer Quickpath Interconnect (QPI), en funktion som annars är exklusiv för servermodellerna. QPI är en snabb kommunikationsbuss som har dubbelt så bra prestanda som X48:s FSB, och används för att föra över data till och från nordbryggan.

Anandtech jämför Bloomfieldprocessorn mot en Core 2 Quad med samma 2,66 GHz klockfrekvens. I filmkodningstester är Bloomfield 28 % till 44 % snabbare än Core 2 Quad. Som om inte det vore imponerande nog är prestandatesterna körda på ett problematiskt moderkort där enbart en minneskanal fungerar. Om alla tre minneskanaler fungerade skulle prestanda förmodligen vara ännu bättre.

Även i 3D-tester visar Bloomfield 25 % till 40 % bättre prestanda än Core 2 Quad-processorn. Det mest imponerande 3D-testet är resultatet i 3D Studio Max där SPECapc:s test visar 42 % bättre resultat.

Trots den mycket högre prestanda drar Bloomfield inte mycket mer ström än Core 2 Quad. Testsystemet drar 10 watt mer ström idle, och under belastning drar datorn 173 watt mot 158 watt.

Prestandatesterna talar sitt tydliga språk och det är att Intel lyckats ordentligt med Nehalem. Även på det begränsade moderkortet Anandtech testade på är prestandaökningen mycket imponerade. När fullt fungerande moderkort lanseras till vintern är det inte osannolikt att Bloomfield kan ge prestandökningar på 30 % överlag och 50 % eller mer i vissa program, jämfört med en Core 2 Quad i samma klockfrekvens.

Vad Intel kommer att marknadsföra Nehalemmodeller under för namn och vad de kommer att kosta är ännu inte känt. Den första Bloomfieldprocessorn lanseras dock det fjärde kvartalet, och nordbryggan heter Intel X58 Express.

Källa: Anandtech.