Den vanligaste lilla formfaktorn är fortfarande mATX. Dessa fyrkantiga moderkort bjuder ofta på PCI Express och någon enstaka extra PCI-plats. mATX-moderkort brukar även ha två minnesplatser eller fler.

mATX-moderkort mäter oftast 24x24 och är därför inte så liten som många datorbyggare skulle vilja. VIA:s konkurrent Mini-ITX har länge varit ett alternativ fast dessa brukar på sin höjd ha en minnesplats och en vanlig PCI.

Nu har VIA släppt en uppdaterad specifikation. För att ett moderkort ska få kallas Mini-ITX v2.0 måste det uppfylla vissa kriterier. Moderkortet måste bland annat vara 17x17 centimeter stort och ha skruvhålen på förbestämda platser. VIA går dessutom längre än fysiska specifikationer och har även bestämt att dessa moderkort måste utrustas med en PCI Express x16.

Den nya specifikationen kräver dessutom integrerat DirectX 9-grafikkort, sexkanaligt ljudkort och plats för minst 2 gigabyte DDR2-minne. Vidare måste moderkorten ha gigabit-ethernet, minst två SATA-portar och en IDE-port.

Avslutningsvis måste Mini-ITX v2.0-moderkort utrustas med en strömsnål men kraftfull x86-processor, exempelvis VIA:s egna Nano eller Intel Atom.

Mini-ITX v2.0 är onekligen en kraftfull specifikation och datorentusiaster som vill bygga en liten men kraftfull dator har nu ett mindre alternativ till mATX. För att demonstrera prestanda har VIA visat upp en liten 17x17 cm-dator med ett Geforce 8600 GT som klarar av Crysis. Lustigt nog är grafikkortet nästan lika stort som moderkortet.

Mini-ITX v2.0-moderkort med integrerad processor kommer att börja säljas inom kort.

Källa: VIA.