Tillsammans med Nehalem kommer Intel att lansera en ny moderkortskrets, X58-Tylesburg. Då Nehalem kommer att ha minneskontrollern integrerad direkt i själva processorkänan behöver X58 inte bry sig om kommunikationen mellan processorn och minnet. Istället ligger fokus på PCI Express-kommunikationen som sköts via den nya Quickpath Interconnect-tekniken (QPI). Denna buss ger högre bandbredd än vad nuvarande systembuss klarar av att leverera.

Under den pågående teknikmässan i Asien visar nu ett flertal tillverkare öppet upp sina kommande moderkort baserade på denna nya kretsen. SweClockers har redan rapporterat om ett av dessa moderkot, MSI Tylersburg Diamond men nu finns alltså bilder och information också om konkurrenternas produkter.

Intel visar upp sitt referensmoderkort baserat på X58. Kortet i sig innehåller inga speciella nyheter, men något intressant är de fyra minnesplatserna. Då moderkortet är anpassat till den kommande processorn Bloomfield som har trekanaligt minne är det udda att minneplatserna inte är konfigurerade i par om tre. Som det är nu kommer den ena kanalen kunna bestå av två minnesmoduler medan de andra två kanalerna för nöja sig med en minnesmodul var.

Även Gigabyte visar upp ett X58-baserat moderkort. Det mest intresseväckande här är den extrema strömförsörjningen som enligt uppgift skall bestå av tolv faser.

Kortet från MSI har redan presenterats noggrant. Men på det här kortet ser vi dock sex stycken minnesplatser, vilket förefaller logiskt med tanke på Bloomfields trekanaliga minne.

Det har tidigare cirkulerat rykten om att Abit skulle dra sig ur från moderkortsmarknaden, men det hindrar dem inte att visa upp sitt IX58-MAX på Computex.

Asus har också ett moderkort som de visar upp. T6T-VC1 som är dess fullständiga namn har hela fyra stycken PCIe-16x-portar, men hur dessa är konfigurerade är ännu oklart.

Källa: VR-Zone, The Inq.