I slutet på januari detta år släppte VIA den första officiella informationen om Isaiah som det ryktats om två år innan detta. Det som gjorde Isaiah speciell var att den var utvecklad ur ett 64-bitarsperspektiv och hade alla funktioner som tidigare C7-processorer hade. Den var dessutom pin-kompatibel med moderkorten som fungerade med C7-serien processorer.

Intel hade jobbat på ett liknande projekt och lanserade sin Atom-processor i början av mars detta år. Flertalet tillverkare har sagt att de tänker basera sina små strömsnåla datorer ([news id="7460"]stationära[/news] som [news id="7676"]bärbara[/news]) men Intel Atom får nog anses ha ett försprång när det gäller antalet produkter som använder sig av strömsnåla processorer.

Idag har VIA officiellt lanserat Isaiah-familjen processorer. Totalt släpps fem modeller. Det officiella namnet blir Nano, varpå två underliggande serier släpps: L samt U. Processorerna bygger på Fujitsus 65-nanometersteknik och kärnan mäter endast 7,6x8,2 millimeter. Processor med kiselplatta mäter 21x21 millimeter. Frekvenserna sträcker sig från 1 till 1,8 gigahertz och modellerna ser ut som följande:

Modell

Frekvens

FSB

TDP

L2100

1.8 GHz

800 MHz

25 watt

L2200

1.6 GHz

800 MHz

17 watt

U2300

1.3 GHz

800 MHz

8 watt

U2500

1.2 GHz

800 MHz

6,8 watt

U2400

1.0 GHz

800 MHz

8 watt

Nano-familjen använder sig av VIA:s egenutvecklade V4-systembuss på 800 megahertz och har ett nytt strömsparläge som kallas C6. Detta gör att när datorn går i detta "viloläge" så förbrukar det nästan ingen ström alls. Alla processorer i Nano-familjen utom L2100 förbrukar 0,1 watt under C6-läget, medan L2100 förbrukar 0,5 watt. Storleken på nivå 2-cachen är en megabyte för samtliga processorer i Nano-serien.

Enligt pressmeddelandet skall de första Nano-baserade produkterna dyka upp i tredje kvartalet detta år. Processorerna finns nu tillgängliga för OEM-tillverkare. I en introduktions-PDF säger VIA att marknaden främst handlar om små och energisnåla bärbara datorer, men den skall även dyka upp i stationära datorer för hemmet och kontoret så småningom.

Nano har även ärvt VIA:s padlock-motor från tidigare C7-processorer. Inuti Nano-processorn sitter det två kretsar som har till uppgift att skapa slumpmässiga nummer i krypteringssyfte bland annat. Vi ser även hårdvaruaccelerering av AES-kryptering vilket är relativt vanlig idag i bland annat nätverkssyfte. Likt andra processorer har Nano även en NX-bit-funktion som gör att vissa maskar och annan illvillig kod inte kna få fotfäste i datorn. Sist men inte minst har Nano hårdvaruaccelerering av Hashalgoritmerna SHA-1 och SHA-256 som används främst för att kryptera data.

Beijing, China, 29th May 2008 - VIA Technologies, Inc, a leading innovator of power efficient x86 processor platforms, today announced the new VIA Nano processor family based on the VIA Isaiah Architecture.

Läs mer om Nano-familjen processorer hos VIA.