Isaiah kommer att vara den första processorn med stöd för 64 bitar från VIA. Då de inte har möjlighet att konkurrera med Intel och AMD prestandamässigt har Isaiah konstruerats för att bli så billig och energisnål som möjligt. Den första versionen som släpps på marknaden kommer att vara en enkelkärning processor men en dubbelkärnig version kommer eventuellt att lanseras senare då VIA förbättrar sin tillverkningsteknik till 45 nanometer.

Exakt när lanseringen av Isaiah kommer att ske är idag oklart. Vad som däremot har blivit bekräftat är att Nvidia kommer att ta en aktiv del i själva lanseringen och även i den efterföljande marknadsföringen.

We are participating in the launch. We wish to work with them in demonstrating any number of different visual computing applications

Nvidia kommer att bistå med en Geforce-grafikkrets till Isaiah vid lanseringen. Under nästa år är det tänkt att Nvidia också skall börja leverera moderkortskretsar som då skall ersätta VIA:s egna. Fördelen här är främst att Nvidia har möjlighet att integrera sin grafikkrets direkt i övriga moderkortskretsar och på så sätt få ner både kostnaden och energiförbrukningen, två egenskaper som VIA marknadsför hårt.

Detta agerande kan bara tyda på en sak, att Nvidia känner sig pressade både från ATI och från Intel. Genom att bli uppköpta av AMD har idag ATI tillgång till processorer inom samma företag och Intel har meddelat att de på allvar skall ge sig in på grafikkortsmarknaden. Detta gör att de båda företagen kan erbjuda helhetslösningar med både processor och grafikkort, något som Nvidia idag inte har möjlighet till.

Problemet för Nvidias del är att det inte finns så många processortillverkare man kan samarbeta med och VIA tillverkar på inget sätt produkter som är tänkta att användas ihop med något av de högpresterande Geforce-korten. Därför är det till viss del oklart på vilket sätt Nvidia har tänkt dra fördel av samarbetet med VIA eftersom man inte kommer kunna skapa plattformar så som Puma och Spider.

Källa: X-bit labs.