Nästa månad släpper Nvidia två nya grafikkort som kommer att heta Geforce GTX 260 och GTX 280. Dessa grafikkort kommer att konkurrera mot grafikkort i Radeon 4000-serien som kommer att lanseras ungefär samtidigt. Grafikkorten som släpps är snabbare och bättre än äldre modeller och egentligen ser grafikkortsmarknaden lika dan ut nu som för flera år sedan, där de två stora tillverkarna tävlar om att släppa bättre grafikkort för spel.

Grafikkortsmarknaden är dock i en period av förändring just nu. I början av nästa år kommer Intel att lansera sin första processor med integrerad grafik och AMD kommer att göra samma satsning senare. Intel kommer dessutom att ge sig in på prestandagrafikmarknaden med processorn Larrabee. Grafikkorten har dessutom börjat användas som komplement till den vanliga processorn för vissa specifika beräkningar. Vad kommer att hända med grafikkorten i framtiden?

Nvidia höll nyligen en presskonferens där de diskuterade framtiden. Enligt Nvidia kommer GPGPU, just att använda grafikprocessorn för att köra vanliga program, att bli mycket större än idag. En Folding@Home-klient för Nvidiagrafikkort kommer snart att släppas och nästa version av Adobe Photoshop kommer att använda grafikkortet för att snabba upp vissa beräkningar.

Trots hårdare konkurrens i framtiden tror Intel därför att grafikprocessorn definitivt inte kommer att försvinna, utan enbart kommer att bli mer och mer relevant.

Källa: HardwareSecrets.