Folding@home är ett internationellt projekt som drivs av Stanford University. Målet med projektet är undersöka hur proteiner uppför sig i människokroppen. På så sätt hoppas man även se vad som inträffar när proteiner viker sig fel och orsakar sjukdomar som Alzeimers, Parkinsons, Hungtingtons och vissa former av Cancer. Det unika med projektet är att istället för att köpa in en superdator för sina beräkningar som man normalt gör har Stanford valt att skapa en mjukvara. Genom att installera den på sin dator eller Playstation 3 bidrar man med processorkraft till projektet och gör forskningen billigare för Stanford.

Sedan en tid tillbaka har klienten förutom vanliga processorer även haft stöd för Playstation 3-konsoller och grafikkort från ATI. Nvidia har dock varit något uteslutet från projektet eftersom en bugg i drivrutinerna till G80 kärnan gjorde det svårt att köra klienten på sitt Geforce-kort.

Men snart blir det ändring på det. Det är Vijay Pande, hjärnan bakom Folding@Home som nyligen demonstrerade en klient som gör det möjligt att folda på sitt Geforce-kort. Demonstrationen utfördes på ett grafikkort från Nvidias kommande serie och det är i dagsläget osäkert om klienten även stödjer äldre Nvidia-kort.

Eftersom demonstrationen utfördes på Nvidias ännu ej släppta grafikkort är det mesta angående prestanda fortfarande hemligt. Det är ännu inte känt när klienten finns tillgänglig för nerladdning men en kvalificerad gissning är att den kommer strax efter lanseringen av Nvidias GTX 280 och GTX 260 den 18 juni iår.

Alla resultat som projektet leder till kommer att finnas helt fria att ta del av för alla. Om man vill bidra är man välkommen att gå med i SweClockers egna foldinglag, som idag ligger på en 62:a plats internationellt. Mer information kan hittas [thread id="694894"]här[/thread].

Folding@Home: Hemsida
Källa: PC Perspective