Plattformen Atom från Intel har utvecklats med energiförbrukningen i fokus. Detta har gjort att de lyckats ta fram en processor som enbart förbrukar några få watt i drift, till skillnad från "vanliga" processorer för bärbara datorer som ofta förbrukar mellan 20 och 50 watt. På grund av detta anses Atom vara idealisk till så kallade ultramobila datorer.

Även Intel själva kommer att börja sälja produkter som använder Atom. En av dessa är moderkortet Little Falls som är ett ITX-kort med en Atom-processor körandes i 1,6 GHz. Då den här produkten redan har processor, grafikkort, ljudkort och nätverkskort integrerat anses Little Falls vara en intressant lösning för personer som vill bygga små och energisnåla datorer. Det är just Little Falls, även kallat D945GCLF, som nu börjat säljas av en brittisk återförsäljare.

Eftersom processorn på Little Falls endast drar två watt behövs ingen kraftig kylanordning. Förvånande nog är det faktiskt processorn som är utrustad med den minsta kylflänsen av dem alla, och det helt utan fläkt. Under drift kräver styrkretsen 945GC hela 22 watt, eller elva gånger mer än processorn. Detta förklarar varför kylningen är så annorlunda dimensionerad.

Modell

D945GCLF

Processor

Atom 230 1,6 GHz

Styrkrets

945GC

Minnesplatser

1 st. DDR2 (max 2 GB)

Grafikkrets

Intel GMA950

Ljudkrets

Realtek

USB 2.0

4 st.

SATA

2 st.

IDE

1 kanal

Nätverkskort

Realtek 100 Mbit

Storlek

17 x 17 cm

Enligt specifikationerna ovan är det inte frågan om något prestandamonster som nu blivit tillgängligt. Men prestandan från plattformen bör räcka till för de flesta normala kontorsaktiviteter. Med tanke på måttet 17 gånger 17 centimeter är den främsta konkurrenten tillverkaren VIA:s ITX-lösningar, som länge varit populära bland datormoddare och i ultrakompakta stationära datorer.

Priset hos den brittiska återförsäljaren som uppges vara först i världen med att börja sälja kortet är strax över 60 brittiska pund, eller ungefär 700 kronor. Anmärkningsvärt nog finns D945GCLF redan att förbeställa hos svenska återförsäljare, och här är priset så lågt som strax över 500 kronor.

Enligt uppgift från den brittiska återförsäljaren kommer leveranser att börja ske första veckan i juni. Om samma datum gäller för de svenska butikerna är ännu inte känt.

Källa: The Inquirer.