Små stationära datorer har funnits rätt länge nu och har en liten beskärd del av marknaden i form av bland annat Macmini från Apple. Mini-itx-marknaden växer också bland entusiaster som skapar diverse HTPC-maskiner, routrar och kontorsdatorer med VESA-fästen med riktigt små datorkomponenter. Men användarskaran är inte så värst stor, vilket möjligen förändras när Asus släpper sin stationära motsvarighet till Eee PC.

Enligt uppgift heter modellen Eee BOX B202 och skall visas upp på den kommande Computex-mässan som startar den tredje juni. Förmodligen finns det inte tillräckligt med maskiner för att lansera den officiellt på Computex, men troligen dyker det upp demoexemplar i Asus monter.

Designen är precis som på Eee PC 701 minimalistisk och modern. Det har läckt två olika bilder som har olika fötter, en som är cirkelformad och en som är mer fyrkantig, och det återstår att se vilken av dem som hamnar på den slutgiltiga produkten. Likheten med Nintendos spelkonsol Wii är slående. Eee PC BOX B202 skall enligt uppgift finnas i vitt och svart. Framsidan pryds av en bakgrundsbelyst startknapp samt en Asus-logga.

När det gäller hårdvara är datorn utrustad med ett Intel 945-baserat moderkort, men vilken formfaktor som används återstår att se. Processorn skall vara Intels [news id="7389"]Atom[/news]. Vidare skall datorn erbjuda en gigabyte DDR2-minne i 667 megahertz och en mekanisk hårddisk på 80 gigabyte. Några mer exakta specifikationer (exempelvis klockfrekvenser) har inte publicerats.

Opterativsystemet kommer troligtvis bli en modifierad Linux-distribution precis som på Eee PC 701. I skrivande stund är informationen knapphändig, men detaljerna kommer troligtvis att dyka upp lagom tills datormässan Computex Taiwan som startar om ett par veckor.

Nåra prisuppgifter har ännu inte publicerats. Förväntat pris ligger någonstans kring 2000 kronor inklusive moms, och sägs dyka upp i norden redan i år. Den bärbara Eee PC 701 kostar för närvarande cirka 2900 kronor.

Huruvida Eee PC BOX B202 blir en lika stor succé som din bärbara kusin återstår att se. Frågan är om marknaden är mogen för en Linuxbaserad minidator i stationärt format.