Futuremark 3DMark är ett testprogram som används för att mäta grafikprestanda, företrädelsevis i 3D. Resultaten används för att jämföra olika grafikkort och datorsystem med varandra, men det har även uppkommit en subkultur kring programmet där användare tävlar i att få så många prestandapoäng som möjligt. Världsrekorden brukar i sin tur få gott om uppmärksamhet, bland annat här på SweClockers.

3DMark Vantage är Futuremarks första riktiga testprogram för DirectX 10. Den nya versionen kan därmed utnyttja alla funktioner i moderna grafikkort, till skillnad från äldre 3DMark 2006 som bara hade stöd för DirectX 9.

Föga förvånande är 3DMark Vantage ett mycket krävande testprogram. Enligt Futuremark måste grafikkortet stödja DirectX 10 och Shader Model 4.0. Förutom grafikkortskravet behöver testprogrammet en hel del datorkraft. Allt svagare än en Pentium 4 på 3,2 GHz och 1 gigabyte RAM går bort.

Futuremark rekommenderar ett datorsystem med Core 2 Duo, Core 2 Quad eller Phenom-processor. Dessutom anser utvecklarna att två gigabyte minne är att rekommendera. Eftersom programmet är helt skrivet för DirectX 10 är Windows Vista ett krav.

3DMark Vantage består av fyra olika tester som pressar datorn olika hårt, och dessa tester har egna minimumkrav. Testet ”Entry” kräver endast 128 megabyte grafikminne och en skärm som klarar upplösningen 1280x1024 pixlar. Värstingtestet ”Extreme” har minimikravet 512 megabyte grafikminne och en skärm som klarar av upplösningen 1920x1200 pixlar. De två kvarvarande testerna ”Performance” och ”High” hamnar någonstans mitt emellan, och kommer antagligen att bli de populäraste mätmetoderna.

3DMark Vantage finns i flera olika versioner: Trial, Basic och Advance. Gratisversionen kallas för Vantage Trial och kan oturligt nog bara användas en enda gång. För användare som vill köra prestandatestet flera gånger på samma dator återstår Basic som kostar 6,95 dollar (cirka 40 kronor) samt Advance för 19,95 dollar (cirka 120 kronor). Den grundläggande betalversionen klarar enbart av att köra ”Performance”-testet, medan ”Advance” inkluderar samtliga tester.

3DMark Vantage finns för nedladdning på Futuremarks webbplats (överbelastad i perioder).

Uppdatering: AMD har släppt en ny drivrutin som löser olika problem med Vantage och Radeongrafikkort. Om du har ett Radeon 2000 eller Radeon 3000 bör du installera den nya drivrutinen.