Raptorn, som lanserades i början på år 2003, har varit ett vinnande koncept för Western Digital som först lanserade den som en snabb serverhårddisk med SerialATA-gränssnitt. Det har dock inte hänt så mycket sedan 2003, den ursprungliga 36-gigabytesmodellen är nästintill oförändrad idag jämfört med hur den såg ut när den lanserades. Tre andra modeller har dock tillkommit: 74-gigabytesmodellen och 150-gigabytesmodellen där den sistnämnda kom i två modeller där den ena hade ett fönster (Raptor X).

Entusiaster har länge vädjat till Western Digital för en snabbare och större modell, men som har uteblivit. Nu verkar det dock som en ny modell är på gång. Den ser säkerligen inte ut som de flesta tänkt sig, men erbjuder en mycket god prestanda om man skall lita på Western Digitals påståenden.

Den mekaniska biten i den nya Raptorn som heter Velociraptor bygger på en 2,5-tumshårddisk. Modellnummret är WD3000GLFS och har en lagringskapacitet på 300 gigabyte eller 279 Gibibyte, med en hastighet på 10 000 varv i minuten.

Trots att hårddisken är 2,5 tum stor så kommer den inte passa i bärbara datorer. Detta är på grund av en sorts kylare som kallas Icepack. Det handlar helt enkelt om en fläns som hårddisken sitter monterad i. Detta gör att formfaktorn blir 3,5-tum, dock är den inte lika hög som en vanlig hårddisk. Exakt hur stor hårddisken är återstår att se.

I övrigt har hårdddisken 16 megabyte buffer, SerialATA-300-gränssnitt och ett MTBF-värde på 1,2 miljoner timmar.

Prestandamässigt ser denna hårddisk mycket lovande ut. Sekventiell skrivning och läsning skall enligt Western Digitals egna diagram gå i cirka 120 megabyte per sekund, vilket är mycket bra. Det är detta område som de tidigare Raptor-hårddiskarna blivit slagna i av stora PMR-baserade hårddiskar. Men Velociraptor verkar inte ha några större problem att slå de snabbaste 7200-varvshårddiskarna på marknaden.

På grund av 2,5-tumsformfaktorn har även åtkomsttiden sänkts från 4,7 millisekunder på Raptor 150 gigabyte till 4,2 millisekunder på Velociraptor. Detta kan tyckas som en liten sänkning men det är en betydande sänkning som man förmodligen kommer att märka vid användning.

Än så länge har inget officiellt pressmeddelande publicerats, men hårdvarusajten Tech-Report har publicerat en recension på enheten idag. Enligt testerna hos Tech-Report ser vi en genomsnittlig skrivprestanda på 101,9 megabyte per sekund i HDTach samt en burst-prestanda på hela 255,8 megabyte per sekund. I och med att Velociraptor är i 2,5-tumsformat har den även lägre energiförbrukning jämfört med andra konsumenthårddiskar. Hårddisken fick en "Editors Choice"-utmärkelse hos Tech-Report som sammanfattar hårddisken:

So the VelociRaptor isn't a bang-for-your-buck wonder, then—at least not for typical desktop workloads. But it's still an absolute beast and a worthy successor to existing Raptors. What's more, the VelociRaptor embodies exactly the kind of imaginative innovation we like to see.

Ingen officiell prisinformation har släppts men enligt Tech-Report kommer Velociraptor på 300 gigabyte att ha en prislapp på cirka 2 250 kronor här i Sverige. Det är ett antagande och möjligen kan priset hamna en bit över detta värde. Nu väntar vi bara på att hårddisken dyker upp i Sverige.

Källa: PCGames Hardware, Tech-Report