Mjukvarujätten Microsoft är ständigt i blåsväder på grund av sin dominanta position på marknaden. Den senaste rättegången handlar om märkningen ”Vista Capable”, som användes för att marknadsföra datorer innan det nya operativsystemet lanserats. Genom märkningen övertygades många kunder om att datorn skulle klara av Windows Vista när operativsystemet väl fanns ute på marknaden, men i själva verket innebar ”capable” (sv. kapabel) att datorn bara klarade av den mest nedbantade versionen av Vista.

I samband med rättegången har det framkommit en hel del intressanta dokument. Bland annat har det avslöjats att flera högt uppsatta personer inom Microsoft också missuppfattade kampanjen, och köpte datorer som bland annat inte klarade av det nya 3D-gränssnittet Aero.

Denna gång handlar det om ett dokument som avslöjar de vanligaste orsakerna till att Windows Vista kraschar. Totalt gäller det över 1,5 miljoner dokumenterade krascher, som orsakats av felaktiga eller buggiga drivrutiner.

Den största boven i dramat är grafikkortsjätten Nvidia, som står för mer än en fjärdedel av alla krascher. Det är ingen hemlighet att företaget haft problem med drivrutinerna till Vista under operativsystemets första månader. Framförallt handlade det om bekymmer med den då nya Geforce 8-serien. Många användare fick vänta fram tills slutet av 2007, nära ett år, på fullt fungerande drivrutiner.

Näst efter Nvidia kommer Microsofts egna drivrutiner, följt av gruppen ”okända”. ATI och Intel står för en förhållandevis liten del av krascherna med ungefär tio procent vardera. Exakt när statistiken samlades in är okänt, likaså hur lång period siffrorna gäller.

Det är ingen nyhet att nya operativsystem ofta har problem med stabilitet och kompatibilitet. Ofta beror det på att tredjepartsutvecklarna har svårt att hänga med i utvecklingen, speciellt när det gäller så stora förändringar som genomfördes med Vista, med en helt ny drivrutinsmodell. Nvidias katastrofala siffror är dock svåra att ursäkta, speciellt när både Intel (med större marknadsandel) och ATI (med mindre marknadsandel) klarar sig bättre.

Källa: Arstechnica