Väldigt mycket information är redan känt om Nehalem. Den nya processorarkitekturen kommer att bjuda på processormodeller med upp till åtta kärnor. Vidare stödjer Nehalem Hyperthreading så varje hårdvarukärna kommer att se ut som två kärnor för operativsystemet.

De kraftfullaste Nehalemprocessorerna kommer dessutom att stödja Quick Path Interconnect som är en ny generell systembuss. QPI kommer att användas för kommunikation i serversystem med flera processorer, och dessutom för kommunikation mellan processor i kraftfulla Nehalemsystem.

Bland de mest intressanta nyheterna hos Nehalem är den inbyggda minneskontrollern. AMD har länge konstruerat sina processorer så att minneskontrollern sitter i processorn och inte nordbryggan. Intel har dock inte gjort detta själv och som följd har AMD-system haft bättre minnesprestanda.

Nehalems minneskontroller kommer att vara bättre än tidigare information avslöjat. Enligt officiell information från Intel kommer den inbyggda minneskontrollern att stödja upp till tre stycken DDR3-kanaler. Varje kanal kommer dessutom att stödja upp till tre stycken minnesstickor, och inte två som rapporterats tidigare. De kraftfullaste Nehalemmodellerna kommer därför att stödja nio minnesstickor per processor.

Alla modeller kommer dock inte att ha tre kanaler. Konsument- och entusiastmodellerna av Nehalem, som motsvarar nuvarande Core 2 Duo och Core 2 Quad, kommer att ha två stycken kanaler. Om dessa processorer kommer att stödja två eller tre DDR3 per kanal är inte känt ännu, men förmodligen kommer systemen att stödja tre minnesstickor per kanal.

Nehalems minneskontroller stödjer DDR3-minne, närmare bestämt DDR3-800, DDR3-1066 och DDR3-1333. Enligt information från Intel är dock Nehalem en väldigt modulär och skalbar design. Att uppdatera minneskontrollern så den stödjer snabbare minne i framtiden ska därför vara enkelt för Intel.

Enligt Intels egna prestandatester kommer Nehalems minnesprestanda att vara fyra gånger högre än dagens bäst presterande Xeon-system. Eftersom det är Intel själva som stått för testerna ska de givetvis tas med en nypa salt. Det är ändå intressant att Intel valde att jämföra en Xeon med 1600 MHz FSB mot Nehalem med tre stycken DDR3-1333-minnen. Oavsett vad Intels egna tester säger lär dock Nehalem ha mycket bättre minnesprestanda än Core.

De första Nehalemsystemen för servrar kan komma att dyka upp så tidigt som tredje kvartalet, men det är först det fjärde kvartalet som systemen kommer att bli lättillgängliga. Under vintern och eventuellt under början av nästa år kommer vi att få se hur konsumentprocessorerna presterar. Om man ska tro Intel själva ser det ut som att Nehalem kommer att ha fyra gånger bättre minnesprestanda, och dubbelt så bra prestanda generellt.

Källa: Intel.