Inom kort lanseras både Geforce 9800 GTX och Geforce 9800 GX2. Då är tre modeller i Nvidias nya grafikkortsserie lanserade när man räknar med den redan släppta Geforce 9600 GT. Vi har även hört rykten om Geforce 9800 GTS och Geforce 9800 GT som kommer att lanseras någon gång andra kvartalet.

Trots att en hel hög med modeller i Geforce 9-serien kommer att lanseras innan sommaren planerar Nvidia att krympa G92. Nvidias grafikprocessorer tillverkas just nu med en 65 nm-tillverkningsprocess, men AMD har sedan Radeon HD 3800-grafikkorten lanserades använt en 55 nm-process. Tillverkningsmässigt ligger Nvidia efter AMD och det gillar givetvis inte Nvidia, framförallt eftersom krympta transistorer gör att fler grafikprocessor kan tillverkas per kiselplatta vilket leder till lägre kostnad.

Det är någon gång i slutet av andra kvartalet eller början av tredje kvartalet, alltså runt juni-augusti, som Nvidia kommer att krympa G92 och börja använda 55 nm-tillverkning. Detta innebär att Nvidia kommer att kunna tillverka Geforce 9-grafikkort ännu billigare, och framförallt Geforce 9600 GT är redan billigt att tillverka enligt företaget.

Samtidigt som Nvidia krymper G92 kommer tillverkaren även lägga till DirectX 10.1-stöd, något som AMD skryter om men Nvidia länge saknat. Detta gör att Nvidia tar igen både 55 nm och DirectX 10.1, tekniker som tidigare varit exklusivt för AMD.

Det här är intressant av flera anledningar. Till att börja med sammanfaller G92-krympningen med lanseringen av AMD:s Radeon HD 4000-serie. Eftersom grafikprocessorer tillverkade med 55 nm-teknik är billigare att tillverka än med 65 nm-teknik kommer Nvidia att kunna konkurrera på pris. En krympning av G92 innebär även att Nvidia har planer för G92 långt efter sommaren. Geforce 9 kommer alltså att bli en långlivad grafikkortsserie.

Det har länge ryktats om en helt ny grafikprocessor från Nvidia med kodnamn GT200 (tidigare känd som G100) som är en mer radikalare design än grafikprocessorerna som Geforce 9-grafikkorten använder. Enligt rykten ska GT200 ha dubbelt så bra flyttalsprestanda som G92.

Lanseringsdatumet för GT200 är inte känt men med dagens uppgifter om G92-krympningen är det mycket troligt att GT200 inte kommer att lanseras samtidigt som grafikkorten i Radeon HD 4000-serien, istället kommer Nvidia att konkurrera med lägre pris på Geforce 9. Eventuellt kommer GT200 istället lanseras något efter värstingmodellen i Radeon HD 4000-serien. Då får de nuvarande Geforce 9-modellerna konkurrera med lägre priser medan den nya grafikprocessorn får konkurrera med prestanda.

Källa: TCMagazine