Nvidia jobbar för fullt på att integrera Ageias fysikmjukvara i CUDA, vilket är Nvidias system för att köra program på grafikkortet. Nvidias mål är att använda vanliga grafikkort i Geforce 8 och Geforce 9-serien för att utföra fysiska beräkningar. Kan grafikkortet räkna fysik slipper processorn som då kan göra annat istället.

Med en drivrutinuppdatering kommer alla som har ett nytt Nvidiagrafikkort kunna ta del av tekniken. Datorspelstillverkare kan sedan skapa spel som använder Geforce-grafikkort för att räkna fysik istället för processorn. Nvidia hoppas inte enbart att detta kommer att ge bättre prestanda utan även att datorspelentusiaster köper fler grafikkort.

Eftersom Nvidia kommer att använda vanliga grafikkort för fysikberäkningar kommer Ageias instickskort inte längre att behövas. Det var länge osäkert vad Nvidia tänkte göra med instickskortet men idag på Cebit har Nvidia varit väldigt tydliga att den här hårdvaran inte längre kommer att tillverkas.

Ageias hårdvara var världens första PPU (Physics Processing Unit). Med en PPU kan processorn avlastas från fysik precis som grafikkorten avlastar processorn från grafik. Produkten blev dock försenad till 2006, och fastän hårdvaruaccelerad fysik är en bra idé i teorin var PhysX-kortet inte så mycket att vara uppspelt över. Förra året började Ageia jobba på ett nytt instickskort, en ”andra generations PPU”, men denna produkt hann aldrig lanseras innan Nvidia köpte Ageia i början av februari i år.

Det ska bli mycket intressant att se hur Nvidias egna hårdvaruaccelerade fysik kommer att prestera. Till skillnad från PhysX-instickskortet har många redan Geforce-grafikkort och ingen extra hårdvara måste köpas för att använda Nvidias teknik. Det är för närvarande okänt när de första drivrutinerna med fysikstödet kommer att lanseras.

Källa: Fudzilla.