I måndags lanserade Intel officiellt sin nya strömsnåla plattform Atom. Med bland annat en dubbelkärning processor på hela 1,8 GHz som enbart drar 2,5 Watt hoppas Intel att nya intressanta ultraportabla datorlösningar skall komma ut på marknaden. Först verkade det som att Atom enbart var avsedd för bärbara datorer, men enligt nya uppgifter arbetar Intel även på en version av Atom avsedd för stationära datorer. Kodnamnet för dessa lösningar är Little Falls samt Little Falls 2, varav skillnaden dem emellan är att den sistnämnda inkluderar en dubbelkärning processor.

Moderkortskretsen som kommer att användas till Little Falls 1 och 2 kommer att vara den något åldersstigna 945GC. Med detta paket hoppas Intel på allvar kunna ta upp kampen med Via som under många år mer eller mindre varit ensamma om att sälja sina Mini-ITX-lösningar med moderkort och processor i ett. Enligt uppgift kommer vi så snart som under tredje kvartalet i år få se de första av dessa produkter ute på marknaden.

Under CeBIT har bland annat datortillverkaren Clevo visat upp en produkt byggd kring Intel Atom. Den innehåller den enkelkärniga versionen, kallad Silverthorne, körandes i 1,8 GHz. Prestandamässigt skall den motsvara den andra generationens Pentium M, Banias, trots att den kräver betydligt mindre ström.

Övriga specifikationer för den fullt fungerande datorn från Clevo är en totalvikt på endast 990 gram, en 7” skärm och en 1,8” hårddisk. Totalt sett drar hela datorn maximalt 15 watt, vilket gör att ett batteri på 4 800 mAh klarar av att driva datorn i närmare tio timmar.

Det är inget snack om saken, under den närmaste tiden kommer vi att få se ett flertal intressanta datorlösningar byggda kring Atom. Tack vara den låga effektförbrukningen är det möjligt att implementera en fullt fungerande dator på platser som tidigare inte ens var tänkbara.

Källa: Hexus.net samt DigiTimes.