Något som datorentusiaster sällan tänker på är att Intel med stor marginal är världens största grafikkortstillverkare. Majoriteten av världens datorer använder moderkort med integrerad grafik och det är detta segment som gör att Intel kan vara större än både Nvidia och AMD. Styrkretsar med integrerad grafik är därför ett mycket viktigt segment för Intel och det är därför föga förvånande att processorjätten ser till att lansera produkter för att minimera konkurrensen från AMD.

Det var igår som AMD lanserade sin styrkrets 780G och enligt de prestandatester som publicerats är den nya styrkretsen många gånger kraftfullare än Intels gamla modell G35. Radeon HD 3200 som är det integrerade grafikkortet i 780G får runt 1100 poäng i 3dMark06, två-tre gånger så högt som G35.

Enligt Intel är dock G35 det förflutna, och ersättaren G45 som lanseras det andra kvartalet ska ha likvärdig prestanda som 780G. Styrkretsen G45 har ett integrerat grafikkort som heter Intel GMA X4500HD som enligt processortillverkaren själv kommer att få 1100 poäng i 3dMark06. Det här grafikkortet är precis som Radeon HD 3200 en DirectX 10-modell och har dessutom hårdvaruavkodning av HD-video.

AMD har dock något som Intel saknar och det är givetvis Hybrid Crossfire. Det integrerade grafikkortet i 780G kan kombineras med ett separat grafikkort, något som visat sig ge en bra prestandaökning för investeringen i ett extra grafikkort. Intels styrkrets G45 har inte en sådan funktion och stödjer varken Crossfire eller SLI. Intel har dock andra styrkretsar som stödjer flera PCI Express-portar.

Bortsett från grafikkortsprestanda är G45 väldigt lik 780G. Båda styrkretsarna stödjer de senaste processorerna från respektive tillverkare. Vidare har styrkretsarna stöd för en PCI Express 2.0 x16, Displayport och HDMI. När det gäller minne går skillnaderna dock isär eftersom Intel börjat gå över till DDR3.

Konkurrensen bland tillverkarna av styrkretsar med integrerad grafik kommer att öka ännu mer inom kort då även Nvidia har styrkretsar planerade. AMD kommer dessutom att lansera fler styrkretsar med integrerad grafik som kommer att ha bättre prestanda än 780G. Framtiden ser därför ljus ut för alla som ska bygga en HTPC eller annan dator som inte behöver ett dedikerat grafikkort.

Källa: Hexus.