Vid tillverkning av processorer, och alla andra kretsar för den delen, är det en fördel att kunna göra transistorerna så små som möjligt. Detta eftersom man då får plats med fler på en given yta och på så sätt kan hålla tillverkningskostnaden nere. Intel har idag nått så långt att de använder sig av en 45 nm-tillverksningsteknik i bland annat sina Penryn-processorer. AMD däremot har halkat efter och tillverkar fortfarande med 65 nm-tekniken som minst. Detta medför att Intel kan få ut fler antal processorer ur en och samma kiselplatta av given storlek än vad AMD kan och därigenom har de ett lägre materialbehov vilket i sin tur sänker deras kostnader.

AMD har som plan att introducera sina 45 nm-processorer på marknaden under andra halvan av 2008, alltså minst 8 månader efter Intel. De har nu nått så långt med arbetet att de kan visa upp fullt fungerande processorer med denna teknik på datormässa CeBIT i Tyskland. Processorerna de visar upp är fyrkärniga och går under kodnamnen Shanghai (avsedd för servrar) och Deneb (avsedd för persondatorer). Exakt vilken hastighet som processorerna kördes i vill AMD inte avslöja utan kommenterar frågan på följande vis;

…improvements have been made “across the board”.

Förhoppningsvis kommer AMD lyckas bättre med den här lanseringen är den senaste. Där hade de stora problem med buggar i sina Phenom-processorer som ännu inte helt har rättats till, flera månader efter den först tilltänkta lanseringen.

Källa: TG Daily.