I höstas lanserade Asus minidatorn Eee PC och det blev succé direkt. Till ett mycket lågt pris kunde man nu köpa en komplett bärbar dator för att skriva och surfa på. I SweClockers forum finns en lång tråd som diskuterar just denna produkt samt hur man som bosatt i Sverige får tag på den. Tyvärr är det fortfarande som så att Eee PC inte lanserats på den nordiska marknaden, och det verkar som att det kommer att dröja ett tag innan så kommer att ske.

Asus Eee är betydligt mindre än vanliga bärbara datorer och väger strax under 1 kg. De saker som många användare tidigare klagat på och ställt sig lite skeptiska till är skärmstorleken på endast 7” och det begränsade lagringsutrymmet på max 8 GB. Anledningen till att det endast finns en hårddisk på max 8 GB har att göra med att det inte finns några rörliga delar alls i datorn, utan det är minneskretsar som står för lagringen. Dessa är idag betydligt dyrare per GB än vanliga hårddiskar, men också snabbare, lättare, tystare och mindre strömhungriga. Asus prioriterade dessa egenskaper framför lagringsutrymmet då syftet med Eee PC är en liten och lätt arbetsdator för personer på resande fot.

På den kommande Asus Eee PC 900, som den ryktas heta, kommer skärmen att växa till strax under 9 tum från dagens 7 tum. Eftersom det tidigare varit en tjock plastram runt 7”-modellen var det möjligt för Asus att installera en 9”-skärm utan att göra datorn större. Om detta också innebär att upplösningen höjs från 800 x 480 pixlar eller inte är däremot fortfarande okänt. Vad som däremot är säkert är att lagringsutrymmet kommer att stiga från maximala 8 GB till 12 GB.

Priset skall enligt uppgift hamna på 399 Euro här i Europa vid lansering i mitten av 2008. Nu återstår bara väntan på att Asus skall klara av att producera tillräckligt många enheter så att en nordisk lansering blir möjlig.

Källa: Engadget.