Intel har sedan den första Centrino-plattformen valt att behålla namnet som gjort att många känner igen det och därmed känner sig tryggare att köpa en bärbar dator som är märkt med en Centrino-logga. Men de två senaste årens tekniska framsteg har gjort att Intel fått lansera nyare och bättre Centrino-plattformar i allt snabbare takt.

Detta har inneburit att konsumenter generellt varit osäkra på om det varit den senaste Centrino-plattformen som den bärbara datorn har baserat sig på. De flesta konsumenter har även haft svårt att särskilja de olika Centrino-plattformarna. Skillnaden mellan den senaste plattformen, Santa Rosa, och föregångaren Napa har heller inte varit så värst stor om man ser till tidigare generationer.

På grund av detta ryktas det nu att Intel ska lansera den kommande Centrino-plattformen som går under arbetsnamnet Montevina med namnet Centrino 2. På detta sätt skall konsumenter enklare kunna identifiera vad det är för teknik det egentligen handlar om.

Montevina skall enligt den senaste läckta informationen lanseras tillsammans med sex stycken Core 2-processorer som bygger på 45-nanometers tillverkningsprocess och därmed Penryn-arkitekturen. Samtliga processorer har en systembussfrekvens om 1066 megahertz och frekvenserna skall sträcka sig från 2,26 till 3,06 gigahertz. Vi har tidigare [news id="7186"][/news]rapporterat[/news] om dessa processorer.

Förutom detta skall plattformen även stödja DDR3-minnen istället för DDR2-standarden som stöds idag. Men så värst många andra skillnader handlar det inte om och den största prestandavinsten med den nya plattformen lär komma från de snabbare processorerna.

Källa: Digitimes.