Ageia är mest kända för fysikprocessorn PhysX. Detta är ett instickskort med en speciell processor som är till för att utföra fysikberäkningar, vilket avlastar resten av datorsystemet. Instickskortet blev dock en flopp, och Ageia har istället koncentrerat sig på ett mjukvarubaserat system som inte kräver speciell hårdvara för att användas. Ageias mjukvarubaserade fysiksystem heter också PhysX, vilket kan ge upphov till en del förvirring.

Under det senaste året har grafikkorten gått från specialiserade uppgifter till att kunna utföra generella beräkningar likt CPU. Dagens moderna grafikkort kan användas för allt från att knäcka lösenord till att räkna på proteiner med Folding@Home. Nu vill Nvidia använda sina modeller till spelfysik för att avlasta CPU. Detta kan leda till att spelen får bättre prestanda eller att de kan bli mer realistiska genom att lägga till krävande effekter som vind och vattenstänk.

Nvidia meddelar att de kommer att lägga till Ageias mjukvarusystem till CUDA, som är företagets mjukvarugränssnitt för att utföra generella beräkningar på grafikkortet. Eftersom alla Geforce 8-modeller innehåller gränssnittet kommer hela den befintliga serien få stöd för hårdvaruaccelererad PhysX, enbart med hjälp av en mjukvaruuppdatering.

Enligt Nvidia har spelentusiaster nu större anledning än någonsin att köpa mer än ett grafikkort. Med PhysX-stöd via CUDA kan det extra grafikkortet användas helt till fysik. Nvidias president Jen-Hsun Huang kommenterar beslutet:

Our expectation is that this is gonna encourage people to buy even better GPUs. It might—and probably will—encourage people to buy a second GPU for their SLI slot. And for the highest-end gamer, it will encourage them to buy three GPUs. Potentially two for graphics and one for physics, or one for graphics and two for physics.

CUDA är gratis att använda för spelutvecklare, och fixar Nvidia stöd för den numera till åldern komna Geforce 8-serien finns det dessutom redan en användarbas redo att använda de nya funktionerna. Därför är det troligt att framtidens spel kommer att dra nytta av systemet tidigare än väntat. Förutom Nvidias planer siktar Microsoft på att lägga till fysik i DirectX 11, men PhysX/CUDA kommer troligtvis först.

Källa: Tech Report.