Det är rätt underligt att moderkorten utvecklats så otroligt mycket och har nu de flesta funktioner man kan önska men fortfarande använder sig av BIOS som uppenbarligen ligger 20 år fel i tiden. Ersättaren EFI har använts av bland annat av HP i sina 64-bitarssystem och när Apple gick över till Intel-plattformen för sina datorer så valde de EFI istället för BIOS.

EFI står för Extensible Firmware Interface och som beskrivningen lyder är det helt enkelt ett gränssnitt mellan hårdvaran i datorn och mjukvaran. En standard för hur EFI skall se ut har utvecklats av organisationen Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) där företag som AMD, Intel, Apple, Dell, HP, IBM, Microsoft, AMI och Phoenix Technologies figurerar.

Genom att utveckla egna versioner av EFI hoppas MSI på att kunna erbjuda bland annat Messenger-tjänster, strömning av video och ljud samt hårdvarukontroll för exempelvis hårddiskar och minne. Då EFI stödjer nätverksprotokoll kan man även använda det för att uppdatera EFI-mjukvaran.

EFI stödjer grafiska gränssnitt, mus, nätverk, flerspråksstöd vilket gör det till ett eget litet operativsystem. Officiellt stöd för UEFI finns även i Windows Vista SP1 även om dagens operativsystem utan problem kan fungera med det.

Enligt ett rykte skall MSI introducera sitt första moderkort med EFI i februari. Moderkortet heter P35 NEO3. MSI:s EFI-version skall stödja säkerhetskopiering och kloning av hårddiskar samt en hel del andra funktioner, men så värst mycket har inte läckt än och vi får troligen vänta tills februari för att få reda på mer.