För alla som inte hängt med i turerna kring det ryska supertangentbordet Optimus Maximus kan vi ta det igen. Det hela började med att designbyrån Art Lebedev publicerade ett par konceptbilder som fick ett stort genomslag på internet och i fackpressen. Bilderna föreställde ett tangentbord där varje individuell tangent består av en minimal oled-display. Tanken bakom detta är att exempelvis ett program ska kunna visa beskrivande ikoner på tangenterna istället för bokstäver, eller att det ska vara möjligt att byta språk i operativsystemet och att tangentbordet anpassar sig därefter. Möjligheterna är minst sagt oändliga.

På grund av det extrema genomslaget i media och en hel del förväntansfulla entusiaster tog Art Lebedev beslutet att börja utveckla tangentbordet, som fick namnet Optimus Maximus. Detta var inte helt enkelt för ett företag utan tidigare erfarenhet kring elektronikdesign och produktion, och mycket riktigt inträffade stora förseningar. Men nu ser det ut som att världens kanske mest avancerade tangentbord har letat sig ut från fabrikerna.

En svart modell med över hundra oled-displayer visades upp i en amerikansk butik, och det dröjde inte länge förrän prylbloggen Engadget kunde stoltsera med de första suddiga bilderna. Det har inte framkommit någon ny information utöver ett gäng fotografier, men om inte planerna har ändrats ska de första 200 kunderna få sina tangentbord levererade i början av december.

Som de flesta säkert redan har listat ut är Optimus Maximus ingen billig liten pryl. För att bli ägare till ett tangentbord av denna kaliber får man räkna med att betala nästan 1600 dollar, vilket motsvarar cirka 10 000 svenska kronor. I jämförelse kostar 13 stycken Logitech G15 ungefär lika mycket. Ett rimligt pris eller rena rånet? Se bilderna på Engadget.com eller en alldeles färsk video hos Gizmodo och döm själv.