Som det har rapporterats tidigare bygger Nehalem på en tillverkningsprocess på 45 nanometer. Den Nehalem-baserade kärna som kommer att användas i stationära datorer går under namnet Bloomfield.

De finns två fundamentala skillnaderna mellan Core-arkitekturen (Penryn, Conroe) och Nehalem. Nehalem kommer att ha en integrerad minneskontroller istället för att låta styrkretsen hysa denna. Detta är precis hur AMD:s K8-processorer har varit uppbyggda sedan 2003.

Den andra skillnaden är den nya krets-till-krets-bussen vilken vi har rapporterat om tidigare. Quick Path Interconnect är namnet på bussen och liknar väldigt mycket Hyper Transport-bussen som AMD använder sig av. En ny buss och en integrerad minneskontroller innebär att sockel LGA775 inte längre räcker till. Denna kommer därför att ersättas med sockel LGA1366.

De första LGA1366-kompatibla moderkorten kommer att bygga på styrkretsar från familjen Tylersburg. Tylersburg är satt ersätta den ej än tillkännagjorda styrkretsen X48. Det är också möjligt att Intel väljer att sluta stödja ddr2-standarden till fördel för ddr3. I alla fall när det kommer till högprestandasegmentet av hårdvara. Det är enklare att endast stödja en standard då minneskontrollern ska vara integrerad. Alla Bloomfield-processorer kommer att stödja tre ddr3-kanaler.

Det är dock mycket som fortfarande är okänt om Bloomfield, det finns uppgifter som säger att processorn kommer att stödja en ny revision av tekniken Hyper-Threading. Bloomfield är en fyrakärnig processor men där varje kärna, för systemet, kommer att visas som två logiska. Totalt åtta logiska kärnor alltså.

Bloomfield-processorer kommer att vara utrustade med mindre nivå 2-cache än Penryn. Dock till skillnad från de 12 megabyte nivå 2-cache hos Penryn så kommer de 8 megabyte nivå 3-cache hos Nehalem-baserade processorer att delas av de fyra kärnorna. De högst presterande Bloomfield-processorerna kommer att ha ett tdp (thermal design power) på 130 watt. Detta är att jämföra med den första Extreme-processorn ur Penryn-familjen vilken kommer att ha ett tdp på 136 watt.

Intels vd Paul Otellini tillkännagjorde stolt under IDF i september att Nehalem hade "taped out". Detta innebär att ett design-team har gått ifrån design- till fungerande exemplar av en krets.

Källa: Dailytech.