Moderna moderkort har stöd för tekniken Resizable BAR (Base Address Register), en del av PCI-Express-standarden som innebär att processorn kan komma åt en större del av grafikkortets videominne åt gången. Utan Resizable BAR måste processorn skicka 256 MB åt gången, men med tekniken kan processorn skicka upp till hela videominnets storlek på en gång.

Tekniken har ingått i PCI-Express sedan version 2.0, men det var först 2021 som den började anammas av tillverkare med Intels 10:e generation processorer och senare, och AMD:s Ryzen 5000-familj.

Med Resizable BAR – eller Smart Access Memory som AMD kallar den – får moderna spel med sina enorma texturer och shaderprogram en knuff mot högre prestanda. Effekten varierar, men allt från ett par till tio procent fler bilder per sekund är vanligt, och tekniken slätar också ut bildfrekvensen så att risken att ett spel hackar till blir lägre. Intel har sagt att Resizable BAR är ett krav för att företagets Arc-kort ska fungera optimalt.

Nu har ett nytt verktyg med öppen källkod dykt upp på Github som lägger till stöd för Resizable BAR på äldre moderkort och processorer. Rebar UEFI som det kallas är en DXE-drivrutin och kör innan UEFI-mjukvaran lämnar över kontrollen över datorn till operativsystemet. Den fungerar på datorer som är så gamla att det i praktiken inte kommer ha någon effekt eftersom de ändå inte kan spela de här nya spelen, som Sandy Bridge-processorer från 2011.

Att installera Rebar UEFI är inte det enklaste då det kräver att användaren själv modifierar datorns UEFI-mjukvara för att få DXE-drivrutinen att ladda vid start. Instruktionerna finns här.