Samsung fortsätter att presentera den nya generationen av sin teknik. Denna gång är det minneskretsarna som tar rampljuset med företagets nya GDDR-kretsar, som presenterades redan 2022, men enligt TechRadar ska den officiellt presenteras på IEEE-mässan i San Francisco i februari.

Bland de nya uppgifterna som kommit fram är att de nya kretsarna ska dra 20 procent mindre ström, medan man kan förvänta sig en högre prestanda, enligt Samsung. GDDR7 tar med sig många egenskaper från sin föregångare, i detta fall GDDR6X, bland annat ska PAM-kodning användas, fast PAM3 istället för PAM4 som ingick GDDR6X.

PAM3 ska möjliggöra för en större mängd data att kunna tas in med en mindre risk för signalstörningar. På så vis kan kretsen skicka 1,5 bitar data per klockcykel. Det ger sedan en teoretisk ökning i bandbredd på 50 procent, utan att det ökar klockfrekvensen.

Det innebär att GDDR7 ska kunna uppnå en överföringshastighet på uppemot 37 Gbps, vilket är en ökning på 54 procent, jämfört med GDDR6.

GDDR7-DRAM_PR_dl1.jpg

PAM3 ska integreras med NZR-signaler som användes i DRAM-kretsar, före GDDR6.

Nya villkor med högre hastigheter

Jacob Hugosson, chefredaktör på Semi14 och konsult på Geelmuyden Kiese, menar att den ökande hastigheten är betydande, för både kunder och konkurrenter.

Jacob-trenchcoat.jpg

Jacob Hugosson, chefredaktör Semi14

– En av de största flaskhalsarna idag är just minnesbandbredd, då teoretisk GPU-prestanda växer i snabbare takt än hastigheterna på RAM. Det är därför AMD och Nvidia börjat mata in en massa cacheminne i sina kretsar, säger han.

Enligt samma uppgifter från TechRadar ska även GDDR7 användas i Nvidias och AMD:s nya generation av grafikkort som förväntas släppas senare i år. Att korten kan ha en DRAM-krets med en högre överföringshastighet innebär en allmänt högre prestanda. Enlig Jacob Hugosson kan det ha en initial påverkan på grafikkortens pris.

– Det kommer nog påverka en del i första vågen grafikkort med GDDR7, men snabbt gå ned till att bara vara marginellt dyrare än dagens GDDR6. Det är framförallt kapaciteten på minneskretsar som avgör prissättningen, säger han.

Fler specifikationer förblir okända tills IEEE-mässan i februari.