Det var på söndagen som den första människan fick ett implantat från Neuralink igår och återhämtar sig väl just nu. Det påstår mångmiljardären och Neuralink-grundaren Elon Musk på plattformen X på måndagen. Beskedet från Musk kommer först fem månader efter att bolaget fick godkänt från amerikanska FDA att pröva tekniken på människor. Hela sex år efter att bolaget grundades.

Det avsedda målet med Neuralink-tekniken är att "skapa en symbios mellan människa och AI", för just denna första omgång av prövningar var ändamålet lite annorlunda. Tekniken som Neuralink prövar nu är menad att hjälpa personer som är förlamade eller har andra typer av neurologiska sjukdomar.

Implantaten, som kallas N1, placeras i hjärnan och kan avkoda dess signaler som sedan skickas över till en app. Enligt bolaget ska personer med försvårad rörlighet kunna kontrollera externa enheter, såsom datorer och tangentbord, med tankekraft.

Neuralink_X-tweet.png

Elon Musk grundade Neuralink 2016, tillsammans med sju andra forskare

Ett grundkrav på försökspersonerna är svårigheter att använda de fyra lemmarna. Bolaget har däremot inte kunnat inkludera personer med andra implantat, såsom pacemakers. Neuralinks prövningar ska dessutom ingå i en studie som bolaget utför under sex års tid för att observera teknikens resultat och effekter på kroppen.

Det är ännu inte känt vem den första lyckade försökspersonen är.