För en tid sedan var det standard att leverera mjukvaruuppdateringar till Android-telefoner i två år, men sakta men säkert har företag satsat på mer långvarigt användande. Med nya S24-serien som ska presenteras i veckan väntas Samsung trycka hårt på att förse användare med mjukvaruuppdateringar och ska enligt rykte förse enheterna med uppdateringar i upp till sju år.

Tidigare har Samsung varit förhållandevis generösa med mjukvaruuppdateringar. De senaste flaggskeppen planeras att få mjukvaruuppdateringar i upp till fyra år och säkerhetsuppdateringar i fem. Nya ryktena pekar på att Samsung inte bara ska förse nya S24-serien med säkerhetsuppdateringar i sju år efter lansering, utan även mjukvaruuppdateringar. Med detta lägger sig företaget i linje med Google som ska förse nya Pixel 8-serien med mjukvaruuppdateringar till 2030, upp till Android 21.

När båda jättarna Samsung och Google bestämt sig för att förlänga mjukvarustöd på sina telefoner väntas även andra tillverkare rätta sig till ledet. Avstickare som Fairphone har sedan tidigare satsat ordentligt på långt stöd och ska erbjuda användare av förra årets Fairphone 5 med uppdateringar i åtta år.

Långt stöd ny branschstandard

Givetvis är mjukvaruuppdateringar inte allt som behövs för att hålla en telefon vid liv länge. Batteriet brukar oftast vara den komponent som försämras mest med tiden, men även här har det skett förbättring. Flera företag har gjort det möjligt att ersätta specifika komponenter själv, inklusive batteriet, vilket gör att enheter kan hållas vid liv betydligt längre än vad som tidigare varit möjligt.

Samsungs nya S24-serie presenteras 17 januari och då får vi ser om de mjukvarurelaterade ryktena stämmer eller ej.

Hur länge har du haft din telefon?