Förra året släppte AMD efter många år med AM4 den nya sockeln AM5 tillsammans med de nya Ryzen 7000-processorerna. Enligt AMD:s tidigare släppta planer för framtida processorer, styrkretsar och socklar ska AM5-sockeln användas fram till 2025, och företaget säger nu att det handlar om den absolut kortaste tid sockeln ska användas.

Det är AMD-chefen David McAfee som bekräftar det i en intervju med brittiska datorbutiker Overclockers, som svar på en direkt fråga om tidsplanen fortfarande gäller.

– Den gäller absolut. Vi inser hur den långa livslängden på AM4-plattformen bidrog till Ryzens framgångar, och när vi ser framåt mot 2025 och senare kommer vi tänka efter extra noga innan vi flyttar till nästa generation sockel … Vi är fast beslutna [att behålla AM5] till 2025, eller senare, och vi får se hur mycket längre det löftet kan hålla bortom 2025.

Förhoppningsvis innebär detta att de som har köpt ett nytt moderkort med X670 eller någon av de andra AM5-styrkretsarna och en Ryzen 7000-processor kommer kunna uppgradera enbart processorn om 2–3 år, precis som de som köpte första generationen Ryzen med AM4 kan uppgradera till Ryzen 5000-processor, så länge moderkortets UEFI-mjukvara (BIOS) har uppdaterats.