Under sensommaren sjönk priser på SSD-enheter till rekordlåga nivåer, med enstaka modeller på så lite som 1 TB för under 500 kronor. Bakom de låga priserna låg stora överlager och svårt ekonomiskt läge. Trots att jättar som Samsung drog hårt i handbromsen resulterade i kraftig obalans mellan tillgång och efterfrågan.

SSD-priser nere på 1 TB för 600 kronor – fortsatt nedgång att vänta

Nu kan de låga priserna snart vara ett minne blott. I branschtidningen Digitimes (via Tom's Hardware) flaggas det för att priserna är på väg upp igen. Detta eftersom Phison, som tillverkar kontrollerkretsar för SSD-enheter, uppges ha förskottsbetalat tillverkare för att säkra god tillgång på NAND-minne. Enligt Digitimes spår Phison en kommande bristsituation, där priserna för NAND-minne skjuter i höjden.

Priser i Sverige är fortfarande låga

Vanligtvis tar det flera månader innan ökade priser på minneskretsar ger någon påtaglig effekt för vanliga konsumenter, eftersom kretsarna för måste hinna säljas, hamna i en färdig produkt och sedan levereras till butikshyllorna. När SweClockers tar en snabb titt på de olika prisjämförelsesajterna ser prisläget ut att ha stabiliserats, men det finns fortfarande ett fåtal SSD-enheter med snittpris under 0,5 kronor per gigabyte (GB).

För den som sträcker sig till drygt 0,6 kronor per GB finns ännu fler att välja på. För populära modeller, däribland Samsung 980 Pro 2 TB, syns viss uppgång efter sommarmånaderna. Det skulle kunna bero på att överlager hunnit tunnas ut något, men det kan inte heller uteslutas att mindre uppgångar i september och oktober är förberedelser inför Black Friday och mellandagsrean.

Att priserna förr eller senare letar sig uppåt igen är givet – Samsung, SK Hynix, Micron, Kioxia och Western Digital har alla drabbats av stora förluster. Det ligger i tillverkarnas intresse att få upp priserna igen och marknaden har sett viss återhämtning under tredje kvartalet. Det är mycket möjligt att priserna vänder uppåt till årsskiftet och den som är på jakt efter billig lagring bör sannolikt inte vänta för länge.

Läs mer om lagring: