För några år sedan introducerade Intel konceptet "Cryo Cooling" i samarbete med flera kylartillverkare, däribland EK Water Block och Cooler Master. Tanken var att möjliggöra överklockning till högre nivåer även för vanliga användare, utan att behöva experimentera med mer exotiska kylmedel. Nu framgår att Intel lagt ned satsningen.

På sociala medier uppmärksammar skarpsynte hårdvaruläckaren "momomo_us" att Intel skrotade "Cryo Cooling" redan i somras. Sedan den 1 juli är projektet officiellt pensionerat, även om Intel ska fortsätta tillhandahålla mindre uppdateringar fram till den sista december. Efter det upphör allt stöd från Intels sida. De sista processorerna med officiellt stöd är därmed Core 13000 "Raptor Lake".

F-VdELTaMAAovoK.png

Cryo Cooling gick i graven redan den 1 juli 2023.

Intel tillverkade inte själva några kylare, utan den biten stod andra kylartillverkare för. Receptet för att nå temperaturer ned till 0 °C är att ta hjälp av ett peltier-element. Genom att låta likström flyta genom olika metaller uppstår den så kallade peltiereffekten, ett termoelektriskt fenomen, som kyler ena sidan och värmer andra. Det kombinerades med vattenkylning, där Cooler Masters slutna system bland annat besökte SweClockers testlabb.

CM_subzero-1.jpg

Cooler Master Sub-Zero var en av de få kylarna som faktiskt letade sig ut.

Peltier-element varken var eller är något nytt i sig, även om det blivit allt mer ovanligt. Det fungerar visserligen, men i exempelvis Cooler Masters fall var det på bekostnad av bland annat ljudnivå och effektuttag. De få kylare som producerades hamnade i ett väldigt smalt segment mellan vanliga användare och extremöverklockare.

Trots att Cryo Cooling var menat att bli ett eget litet ekosystem, där Intel tillsammans med kylartillverkare skulle ta fram hård- såväl som mjukvara, var det i slutändan få aktörer som faktiskt hoppade på tåget. Med både smalt användningsområde och få partner är det föga förvånande att Intel väljer att lägga ned det för gott.