Efter många års väntan lanserades till slut Bethesdas första nya speluniversum på länge, nämligen Starfield. Spelet är som brukligt för en ny titel krävande och kräver potent hårdvara, men även fungerande drivrutiner – något Intel blev varse om i samband med lanseringen. Sedan dess har bolaget släppt drivrutiner för att göra Starfield spelbart med grafikkorten Arc.

Arc-A770-Bethesda.jpg

Tondöv kundsupport med trevligheter à la copy/paste

De som inhandlat antingen ett Intel Arc A770 eller A750 och hoppas på teknisk support från Bethesda lär dock bli besviken. En användare med just ett Intel Arc A770 som upplever krascher fick i ett svar från kundsupport ett vänligt mottagande, där de skriver att de gladeligen tittar på problemet. I nästa andetag konstateras vad användaren har för grafikkort och att det inte når upp till minimumkraven – ett AMD Radeon RX 5700 eller Nvidia Geforce GTX 1070 Ti (eller motsvarande /reds. anm.).

Då grafikkortet inte möter systemkraven, ett grafikkort signerat Radeon eller Geforce, låter supporten meddela att den felsökning de har att erbjuda är "begränsad". Detta då viss felsökning kan skada systemet, men på vilket sätt är oklart. Vidare bekräftas det uppenbara att "lösningen" kanske inte är vad användaren hoppats på, med tillägget att Bethesda uppskattar användarens "förståelse".

Ironin avrundas med att användaren givetvis är välkommen att ställa fler frågor och att Bethesda mer än gärna står till tjänst. De tackar även för användarens fortsatt visade intresse och stöd till företaget.

Intel Arc A770 har bättre prestanda

Vad som kan te sig märkligt med just minimumkraven från Bethesda är att Intel Arc A770 generellt sett har bättre prestanda än både AMD Radeon RX 5700 och Nvidia Geforce GTX 1070 Ti i många andra speltitlar. Sannolikt handlar det krasst sett om ett ointresse från Bethesdas sida att lägga ned tid på att optimera för Intels arkitektur, då de i dagsläget är den betydligt mindre av tre aktörer.

För den som har ett Intel-grafikkort med mindre än ett år på nacken finns en lösning – uppgradera datorn. Förutom grafikkorten som nämns i systemkraven bör något prestandamässigt motsvarande räcka, förutsatt att det inte innehåller Intel eller Arc i namnet.