Förra året presenterade Qualcomm Oryon, en ny CPU-kärna som designas internt på företaget och ska användas i kraftfulla systemkretsar som ska kunna utmana Apples M-familj i surfplattor och bärbara datorer.

Oryon-kärnorna ska enligt tidigare uppgifter först användas i Snapdragon 8CX Gen 4, som ska ha en uppsättning med åtta prestanda- och fyra effektivitetskärnor. Qualcomm utlovade en lansering av de första kretsarna med de egenutvecklade CPU-kärnorna under 2023, men Wccftech rapporterar att lanseringen kan vara senarelagd på grund av motgångar i designarbetet.

Tidigare läckta Geekbench-resultat för ett testexemplar av Snapdragon 8CX Gen 4 visade på flera problem med både enkeltrådad och multitrådad prestanda.

Att designa CPU-kärnor har visat sig vara lättare sagt än gjort. Samsung har försökt slå ARM:s referensdesigner med sina Mongoose-kärnor, men har återgått till Cortex-familjen kärnor. Google, som också har presenterat planer på egendesignade kärnor för systemkretsar till Pixel-telefonerna, har enligt rykten skjutit på lanseringen i ett år.

Både Windows på ARM och Chromebook drabbas av de här förseningarna, då de hamnar allt längre efter Apples maskiner på prestandafronten. När Qualcomm väl får bukt med designen står företaget inför utmaningen att knappa igen på ett ännu större försprång som väntas när Apple lanserar först M3- och sedermera M4-kretsarna.