Mikrobloggen Twitter har lämnat sitt namn och blå fågel bakom sig och heter numera X. Ett till synes simpelt namn, men tjänsten är inte ensamma om att vilja använda krysset som namn och logotyp. Bland företagen som redan äger varumärken kopplade till bokstaven hittar vi Microsoft och Meta och hela listan med bolag är över hundratalet. Det är så pass populärt att sannolikheten är stor att X, gamla Twitter, kan bli stämda för varumärkesintrång.

Enligt varumärkesjuristen Josh Gerben är det närmare 900 olika varumärkesregistreringar i USA som täcker användandet av bokstaven. Bland dessa är Microsoft som har varumärkesskyddat X för kommunikation kring Xbox-konsolen. Meta, som nyligen lanserade Twitter-kopian Threads, har varumärkesskyddat en X-logotyp i blått och vitt i olika områden som mjukvara och sociala medier.

För att göra situationen extra knepig för det sociala nätverket tror Gerben också att X kan få det svårt att få varumärkesskydd beviljat.

Med tanke på hur svårt det är att skydda en enda bokstav, särskilt en så kommersiellt populär som "X", kommer Twitters skydd sannolikt begränsas till grafik som är väldigt lik deras X-logotyp. Loggan är dock inte särskilt distinkt så skyddet kan vara begränsat. – Josh Gerben, varumärkesjurist

I och med att situationen är väldigt färsk kring X är det oklart hur lång tid det kommer ta innan stämningarna börjar flyga, men Gerbens uttalande får det att låta att det verkligen bara är en tidsfråga.