Medan Intel sedan länge inkluderar Thunderbolt och numera USB 4 i sina olika styrkretsar har AMD varit betydligt långsammare att anamma den moderna tillbehörsstandarden. Utan inbyggt stöd i styrkretsen måste moderkortstillverkare lägga till kontrollerkretsar för det – som hittills enbart har tillverkats av Intel – med resultatet att det idag bara finns en handfull moderkort med AMD-sockel och inbyggt Thunderbot/USB 4. Asus Proart X670 Creator, till exempel, använder en Intel Maple Ridge-krets.

I nästa generation AM5-moderkort kan det bli ändring på det, skriver Tech Power Up. En rapport från kinesiska sajten Mydriver påstår att AMD:s vd Lisa Su som en del av ett antal besök hos komponenttillverkare i Taiwan gjorde ett stopp hos Asmedia.

Asmedia är specialiserat på USB 4-kretsar och har bland annat certifierats av USB-IF Association. Enligt rapporten ska AMD och Asmedia ha diskuterat införandet av USB 4 i styrkretsarna som ett första steg på vägen mot Thunderbolt 4, kanske i samband med Zen 5-baserade Ryzen 8000-familjen processorer och nya A620-, B650- och X670-moderkort under 2024.