IEEE 802.11 är en grupp standarder för trådlösa nätverk som normalt går under benämningen Wifi. 802.11ax heter exempelvis Wifi 6 och gamla 802.11n döptes år 2018 om till Wifi 4. Tidigare har alla 802.11-standarder använt radio för dataöverföring, men nu breddas den till att även inkludera infrarött ljus.

I juni godkände nämligen IEEE den nya standarden 802.11bb. Den blir standardiseringsgruppens tekniska namn på "Lifi" – trådlösa infraröda nätverk. Det är en teknik som har utvecklats i många år och bland annat har använts av Philips Hue och företaget Pure Lifi, som tillsammans med Fraunhofer har varit drivande bakom standardiseringen. 802.11bb specificerar olika frekvenser och kanalstorlekar precis som för Wifi, och utlovar hastigheter på mellan 10 Mbps och 9,6 Gbps.

Genom att ingå i 802.11 blir Lifi ett komplement till Wifi på det fysiska planet och det kan bli enklare att utveckla lösningar där båda ingår. Cablelabs har redan experimenterat med nätverk där anslutna enheter automatiskt växlar mellan radio och infrarött för optimal hastighet och minimala störningar, med goda resultat, skriver The Verge.

Pure Lifi har precis lanserat en ny Lifi-"antenn" kallad Light Antenna One som är kompatibel med den nya standarden och ska klara hastigheter över 1 Gbps, men är begränsad till max tre meters avstånd från basstation till anslutna enheter. Med bara 24 graders synfält måste mottagaren dessutom vara monterad så att den pekar nästan rakt mot basstationen.