SSD-tillverkaren Sabrent håller på att testa en ny NVME-SSD med PCI Express 5.0, som i skrivande stund ser ut att bli den snabbaste SSD-enheten hittills. Rocket X5 som den heter har nämligen uppvisat läshastigheter på över 14 000 MB/s – nästan dubbelt så mycket som de snabbaste PCI Express 4.0-baserade SSD-enheterna.

Tester med Crystaldiskmark och prototyper av Rocket X5 visar som mest 14 179 MB/s i sekventiella läsningar, samt drygt 12 000 MB/s sekventiell skrivhastighet. Läs- och skrivhastigheten för stora slumpmässiga filer med stort ködjup ligger mellan 6 000 och 7 000 MB/s, vilket är åtta gånger högre än Rocket 4 Plus, en av företagets snabbaste enheter med PCI Express 4.0.

Intressant är att Rocket X5 från specifikationer att döma är utrustad med samma Phison-märkta kontrollerkrets som alla andra hittills lanserade PCI Express 5.0-baserade SSD-enheter. För majoriteten toppar läs- och skrivhastigheter runt 10 000 MB/s och exakt vad som möjliggör för Sabrent att pressa ytterligare lite prestanda ur sina enheter framgår inte

Sabrent-Rocket-X5-PCIe-Gen5-NVMe-SSD-Heatsink.jpg

En prototyp av den fläktbestyckade kylflänsen.

Som många andra färska SSD-enheter är Rocket X5 bestyckad med en rejäl kylfläns i koppar och aluminium. Den är därtill utrustad med en liten fläkt, som Sabrent säger saknar det högfrekventa brus som påvisats hos andra fläktbestyckade SSD-enheter.

Källa: Serve the Home