För den som tröttnat på att själv jaga runt efter dammråttorna är robotdammsugare ett potentiellt alternativ. I en färsk Sifo-undersökning, beställd av dammsugartillverkaren Roborock, framgår huvudskälet till att svenskar investerar i sin egen dammsörplande robot är att få mer tid till annat.

Hela 48 procent uppger att de vill få mer tid att umgås med familjen, medan 36 procent vill ha mer tid att vara ute i naturen. Av de som äger en robotdammsugare är det därtill viktigt att göra den mer personlig – hela sex av tio väljer nämligen att döpa sin robotdammsugare.

I Sverige består topplistan av både mer och mindre fyndiga alternativ. Allra vanligast är variationer av Robert och Roberta, men därefter bär det av till populärkulturen och ordvitsarnas land.

Topp 5 mest populära robotdammsugarnamn i Sverige

Placering

Namn

1

Robban, Robert och Roberta

2

Jean-Claude Fann Damm

3

Dobby

4

Sugis

5

Wall-E

Näst vanligast är Jean-Claude Fann Damm, inspirerat av kampsportaren och actionskådespelaren med nästan samma namn. Fantasifigurer som långörade husalfen Dobby från Harry Potter och Disney-roboten Wall-E figurerar också i listan.

En fjärdedel av de som döper sina dammsugare skulle därtill vilja uppgradera med en mer välkänd röst, där bland annat Darth Vader och Sean Connery nämns som önskvärda alternativ. I brist på röst väljer andra att klistra på "googly eyes" för extra personlighet och kanske även förmåga att riktigt spänna ögonen i dammråttorna. Det senare framgår dessvärre inte av undersökningen.

Vad heter din robotdammsugare?