Sedan multientreprenören Elon Musk först visade intresse för att köpa Twitter har det oförtrutet stormat – eller åtminstone fläktat friskt – kring plattformen. Nu vrider ägaren upp vindstyrkan och meddelar att olika användare från och med nu är begränsade i hur många inlägg de kan läsa. Samtidigt blir konto ett krav för att läsa över huvud taget.

I ett Twitter-inlägg beskriver Musk att det rör sig om en tillfällig åtgärd för att "motverka extrema nivåer av datainsamling och manipulering av systemet". Konkret nämns data scraping, som innebär att system automatiskt hämtar data från en webbsida – i det här fallet Twitter-inlägg. I vilken omfattning sådan datahämtning skett och om någon drastisk skillnad skett i närtid framkommer inte.

Att Elon Musk vill sätta stopp för det är däremot tydligt och den tillfälliga lösningen är att begränsa nya, overifierade Twitter-användare till att läsa 300 inlägg per dag. Äldre konton som inte är verifierade kan besöka dubbelt antal inlägg, medan de som månatligen betalar för att få den blå bocken som är synonym med verifiering kommer åt 6 000 inlägg dagligen.

I två uppföljande inlägg skruvar Musk upp taken till 500, 1 000 respektive 10 000 inlägg. För den flitige Twitter-läsaren kan de två lägre nivåerna troligtvis gå att beta av på ett dygn, medan den högsta gränsen kräver väloljat scrollhjul. Framtiden får utvisa hur tillfällig denna begränsning är, om nya tak rullar ut i närtid, samt hur Twitter väljer att tackla problemet på längre sikt.