I höst väntas processorer i Core 14000-serien "Meteor Lake" anlända som minst till bärbara datorer. Bland de större nyheterna är chiplet-design och dedikerad AI-hårdvara i form av Video Processing Unit (VPU). Nu bjuder Intel på ett första smakprov på hur den sistnämnda byggstenen presterar.

Demonstrationen inkluderar bland annat prestanda vid bildgenerering med Stable Diffusion, vilket visades med Gimp och ett insticksprogram med öppen källkod som Intel själva tagit fram. Flera av de hårdvarumedier som var plats bekräftar att processen upplevdes gå fortare ställt mot vad det vanligen tar med en processor eller integrerad grafikdel.

INTEL-METEOR-LAKE-AI-1.jpg

Intels nya videofunktioner.

Utöver Stable Diffusion bjöds även på nya funktioner för videosamtal. Det inkluderade förbättrade funktioner för att sudda ut bakgrunden från en videoström och ny funktion för att simulera ögonkontakt. Det sistnämnda är mycket snarlikt Nvidia Broadcast – ett AI-drivet filter som ser till att bibehålla ögonkontakt med kameran även om användaren råkar snegla åt ett annat håll.

Nya namn och lansering i sommar

Den namnlösa processor som spänner musklerna är en bärbar modell med 16 kärnor och 22 trådar, där processordelen har 6 prestandakärnor och 8 energieffektiva. De två sista kärnorna tillhör en så kallad Base Die, den grund som knyter samman paketet. VPU-delen syns fortfarande bära namnet Movidus i Windows, efter det företag Intel förvärvade för satsningen.

9-2160.0290b285.jpg

De specifikationer som gick att skåda i Windows. Bildkälla: Computerbase

Lansering av Core 14000 "Meteor Lake" uppges vara på god väg och planerad redan årets tredje kvartal, mer specifikt någon gång i augusti eller september. Till Wccftech ska Intel därtill ha bekräftat att de planerar avtäcka mer information om det nya namnschema som är planerat för Core-familjens processorer redan i juni.

► Läs fler nyheter från #computex-2023

Vad de inte bekräftar är hur planerna ser ut för "Meteor Lake"-familjen till stationära datorer. Hittills ser Intel endast ut att fokusera på bärbara datorer och något toppskikt till stationära datorer kan utebli.

Källa: Computerbase, Hardwareluxx, Wccftech