Chassin med okonventionell montering av komponenter har blivit allt vanligare, i takt med att utbudet av kompakta SFF-lådor blivit vanligare. Nätdelar med förlängningskabel, upp-och-nedvända moderkort och vertikalt monterade grafikkort är alla lösningar för att nå litenhet. Nu visar Silverstone ett färskt flaggskeppschassi modell större, där flexibilitet och ovanlig orientering är ledord.

Datorlådan heter Alta F2 och är en pjäs med yttermåtten 261 × 658 × 576 mm (B × D × H) för volym om 99 liter. I detta luftiga utrymme kan moderkort från Mini ITX upp till SSI-EEB- eller E-ATX monteras – i 90 grader vridet format. Därmed hamnar anslutningarna baktill på moderkortet i chassits topp. Även luftflödet är vridet och går från botten till toppen, där tre 180 mm-fläktar är förmonterade nedtill.

Vriden layout.jpg
utsida.jpg

Alta F2 är ett chassi av aluminium, stål, plast och sidopanel av härdat glas. I huvudkammaren kan grafikkortet dels monteras direkt i moderkortet, alternativt i rät vinkel med hjälp av en PCI Express-kabel. Längdgränsen är då 354 mm, en gräns som sticker iväg till ouppnåeliga 604 mm vid montering med bildanslutningarna riktade baktill i chassit. Sådan montering sker med en vinkel om 11,3 grader, något Silverstone beskriver som en "innovativ position" som ska förbättra kylprestanda. Oavsett orientering ryms kort som upptar fyra expansionsplatser.

Grafikkort.jpg

Tre möjliga orienteringar för grafikkortet: Monterat mot chassits baksida, monterat stående med förlängningskabel, respektive monterat direkt i moderkortet.

Hårddiskburar.jpg

I fronten finns dubbla lagringsburar, också de monterade i vinkel. Chassits botten är täckt av tre stora fläktar.

Med de rejäla yttermåtten är gränserna för andra komponenter också väl tilltagna. Chassit har plats för dubbla ATX-nätdelar med längd om 220 mm, medan luftkylare med höjd om 205 mm kan klämmas in. För den som föredrar vattenkylning kan en radiator på 560 mm paras med de tre bottenfläktarna, men det finns även plats för mindre radiatorer och fläktar i front och topp. I lagringsväg finns åtta och sju 3,5- respektive 2,5-tumsplatser att tillgå.

Silverstones Alta F2 blir tillgänglig i Europa mot slutet av maj och sannolikt med prislapp som matchar storleken. Techpowerup spår att priset landar kring 1 000 USD, vilket motsvarar drygt 13 000 inklusive moms.