Intels senaste Core 13000 "Raptor Lake" har, liksom föregångaren "Alder Lake", stöd för både DDR4 och DDR5. Den äldre standarden ger lägre priser men också något lägre prestanda. På senare tid har priserna på DDR5 börjat närma sig DDR4, och med det passar den nya standarden bättre för allt fler datorbyggen. Som en följd av detta uppger nu MSI att de kommer att börja fasa ut moderkort med stöd för DDR4.

Enligt Board Channels har MSI slutat tillverka ett antal moderkort med sockel LGA 1700 och stöd för DDR4-minne. Av de modeller som nämns syns tre med styrkrets Z790 och en med den enklare B760. När de nuvarande lagren är slut kommer moderkorten inte att återkomma. Det är okänt i dagsläget om fler modeller kommer att följa samma öde.

Moderkort som MSI uppges fasa ut är:

  • MSI MPG Z790 Edge Wifi DDR4

  • MSI Pro Z790-A Wifi DDR4

  • MSI Pro Z790-P DDR4

  • MSI MAG B760 Mortar DDR4

På grund av det sjunkande priset på DDR5-minne har DDR4 blivit en allt mer nischad lösning för lägre prisklasser. Det är därför inte helt förvånande att MSI väljer att fasa ut denna minnestyp för moderkort med styrkrets Z790. När det gäller den enklare B760-styrkretsen kommer endast en av MSI:s tolv modeller att försvinna, och utbudet i den klassen kommer därmed att förbli brett.

Uppgifterna har ännu inte bekräftats av MSI, men om de stämmer verkar det som att slutet för DDR4 närmar sig med stormsteg. Den som planerar att köpa nytt, eller redan har DDR4-minnen som ska användas, kan därmed få färre alternativ framöver.

Valde du DDR4 eller DDR5 för ditt LGA 1700-bygge?