Nästa generations grafikkort är i antågande och uppgifter som sipprat fram det senaste året har varit rörande överens om att uppvridna effektuttag står på menyn. Exakt vilka nivåer det handlar om är höljt i dunkel, men en toppklass i spannet 450–600 watt är sannolik. Sådana effektnivåer är också i linje med 16-pinnarskontakten 12VHPWR, som är en given del hos nya, kraftfulla nätdelar i enlighet med uppdaterade ATX 3.0-standarden.

Nätdelstillverkare kan konfigurera hur mycket effekt som kan levereras över den relativt kompakta 12VHPWR-kontakten, som med 450-wattskonfiguration kan ersätta tre 8-pinnars PCI Express-kontakter. Det är sannolikt att den ensamma kontakten blir vanligt förekommande hos törstiga grafikkort, men för den som inte är sugen på att uppgradera nätdelen ska bläckfiskliknande adaptrar stå till buds. Nu informerar intresseorganisationen PCI-SIG att den lösningen inte är att rekommendera.

Dear PCI-SIG Member,

Please be advised that PCI-SIG has become aware that some implementations of the 12VHPWR connectors and assemblies have demonstrated thermal variance, which could result in safety issues under certain conditions. Although PCI-SIG specifications provide necessary information for interoperability, they do not attempt to encompass all aspects of proper design, relying on numerous industry best-known methods and standard design practices. As the PCI-SIG workgroups include many knowledgeable experts in the field of connector and system design, they will be looking at the information available about this industry issue and assisting in any resolution to whatever extent is appropriate.

As more details emerge, PCI-SIG may provide further updates. In the meantime, we recommend members work closely with their connector vendors and exercise due diligence in using high-power connections, particularly where safety concerns may exist.

Thank You, – PCI-SIG via Wccftech

Det är Wccftech som delar ett mejl som PCI-SIG skickat till olika aktörer i nätdelsbranschen. I mejlet står att läsa att PCI-SIG påträffat temperaturskiften vid tester av 12VHPWR-adapterlösningar och liknande, vilket antyder att dessa inte är dimensionerade för uppgiften. Intresseorganisationen förtydligar att de specifikationer och riktlinjer de tillhandahåller ska leda tillverkare till säkra implementationer, men att det förutsätter att branschstandard i övrigt följs.

Wccftech tittar närmare på var skon klämmer och ansluter en konstlast på 450 samt 600 watt till ett äldre nätaggregat, där två 12VHPWR-adaptrar kopplas till två respektive tre 8-pinnarskontakter. I förstnämnda fall innebär lasten att de båda anslutningarna belastas dubbelt så högt som specificerat, men belastningen är jämnt fördelad. När en trehövdad adapter används och belastas med 450 watt är historien en annan. Två av kontakterna stannar under 100 watt, medan nära 300 watt gäller för den tredje.

Slutsatsen är således att det kan finnas problem dels med hur 12VHPWR-bestyckade kontaktlösningar designas, dels med fördelningen på nätdelssidan. Den som har siktet inställt på ett grafikkort med både 12VHPWR-anslutning och ett specificerat effektuttag som ligger nära kontaktens specificerade effektnivåer, bör eventuellt sikta på att också byta ut nätdelen. PCI-SIG ska framöver återkomma med en rapport om situationen.