Uppskattningsvis en fjärdedel av världens grafikkort såldes till miners under årets första kvartal. För att stävja detta införde Nvidia en begränsning på nya Geforce RTX 3000-grafikkort, vars prestanda vid brytning av kryptovalutan Ethereum halverades. Syftet var att göra grafikkorten mindre intressanta för miners och att försäljningen istället skulle gå till gamers.

Sedan slutet av maj har alla Geforce RTX 3080, RTX 3070, RTX 3060 Ti och RTX 3060 levererats med tillägget Lite Hash Rate (LHR), vilket indikerar begränsningen. De senaste tillskotten RTX 3080 Ti och RTX 3070 Ti som lanserades efteråt har båda samma begränsning men är utan LHR-suffixet. Undantaget är RTX 3090 som fortsatt är utan spärrar.

Det har länge ryktats om att det finns grupper som helt lyckats lyfta Nvidias spärr, men än så länge finns inga belägg för det. Nu har dock gruppen bakom mjukvaran Nbminer delvis lyckats låsa upp prestandan hos nya grafikkort med tillägget Lite Hash Rate (LHR) samt senaste Geforce RTX 3080 Ti och RTX 3070 Ti.

Den nya mjukvaran låser upp 70 procent av Geforce RTX 3000-seriens prestanda med algoritmen Ethash som används för att bryta kryptovalutan Ethereum. Medan mjukvaran inte låser upp hårdvarans fulla potential är det ändå ett prestandalyft om 40 procent, vilket eventuellt kan vara tillräckligt för att åter göra Geforce-seriens grafikkort intressant för miners.

Medan mjukvaran kan lyfta den artificiella begränsningen från 50 till 70 procent rekommenderas intresserade att för stabil drift ställa in värdet till 68 procent. Huruvida utvecklarna lyckas klämma ur mer eller rentutav helt låsa upp mining-prestandan hos Geforce RTX 3000-serien återstår att se.

Källa: Videocardz

Läs mer om grafikkort och mining: