Den senaste tidens grafikkortslanseringar har sett dystra ut vad det gäller både lagersaldon och prissättning, som inte varit i närheten av AMD:s och Nvidias rekommenderade. Inför lanseringen av Radeon RX 6600 XT har det signalerats att produkter kommer att finnas tillgängliga och dessutom till AMD:s rekommenderade priser.

SweClockers sätter påståendena på prov genom att gå genom de största svenska återförsäljarnas webbplatser vid lanseringen. Riktmärket är 379 USD, vilket med dagens växlingskurs motsvarar 4 135 kronor inklusive moms. Om löftet om rekommenderat pris infrias är det således liknande nivåer som är att vänta, kanske mest sannolikt en avrundning till 4 190 kronor.

Tillverkare

Billigast

Asus

4 590 kronor

MSI

4 890 kronor

Gigabyte

4 890 kronor

Powercolor

4 690 kronor

Sapphire

4 690 kronor

XFX

4 590 kronor

Asrock

5 490 kronor

I efterhand märks att något enstaka grafikkort hamnar i närheten av det rekommenderade priset, men tillgängligheten på modeller med dessa priser är begränsad. Överlag ser prisbilden ut att hamna strax under 5 000 kronor. Sett till varianter som ligger en bra bit över AMD:s rekommenderade ser tillgängligheten förhållandevis god ut.

Vid lanseringen såg lagerstatus ut som följer för de återförsäljare som skriver ut exakta lagerantal på sina webbplatser:

  • Webhallen – 140 grafikkort

  • Inet – 170+ grafikkort

  • Komplett – Fler än 170 grafikkort

Intressant att notera är att ingen återförsäljare visar ett pris på det kort som SweClockers mottog från AMD inför lanseringen av den nya kretsen. Att det skulle landa på AMD:s rekommenderade pris finner vi dock extremt osannolikt då det är det dyrare av Powercolors två modeller.

Kommer du att köpa ett Radeon RX 6600 XT idag?