Under fjolåret återvände AMD från de döda med arkitekturen Zen, som för första gången på många år gav bolaget konkurrenskraftiga produkter. SweClockers har gjort en rundringning till svenska återförsäljare för att se vilket avtryck Ryzen haft på AMD:s försäljning.

En av aktörerna berättar att AMD hade en mycket liten del av försäljningen innan Ryzen, men att de efter lanseringen mars år 2017 snabbt klättrade upp till omkring 20 procent i marknadsandel. Trenden fortsatte upp till hela 35 procent under november–december samma år, då Intel ännu inte hunnit få ut större volymer av åttonde generationens Core-processorer "Coffee Lake".

Med start år 2018 började Intel leverera sin nuvarande processorfamilj Coffee Lake i större volymer, något som fick AMD:s försäljning att dyka från toppnoteringen innan årsskiftet. Idag pendlar AMD:s försäljning mellan 10–20 procent, där främst bolagets sporadiska kampanjpriser ger försäljningen tillfälliga uppsving.

En annan stor svensk återförsäljare berättar att AMD från fjärde kvartalet 2016 till februari 2017 hade en andel på under 4 procent. När processorfamiljen Ryzen väl lanserades fick AMD omedelbart ett rejält uppsving och tog under samma månad, mars år 2017, 20 procent av marknaden.

Hos den andra aktören nådde AMD sin topp under tredje kvartalet 2017, där de beroende på månad låg mellan 25–35 procent. Under fjärde kvartalet lanserade Intel Coffee Lake och tog därmed igen förlorad mark från AMD, som successivt tappade i försäljning för att under första och andra kvartalet 2018 ligga stabilt på strax under 20 procent.

Sedan första generationens Ryzen har AMD följt upp med Ryzen 2000-serien, som visserligen säljer bra men inte alls är samma succé. Enligt samtliga återförsäljare SweClockers varit i kontakt med påverkades inte andra generationens Ryzen AMD:s försäljning varken positivt eller negativt på den svenska marknaden.

Extra intressant i sammanhanget är att Ryzen 5 1600 som varit och ännu är en av AMD:s storsäljare fortsatt att sälja bra även efter att Ryzen 5 2600 lanserats. I samtal med Webhallens marknadschef Anton Nilsson spekulerar han i att det beror på att AMD inte var lika flitiga på att marknadsföra den nya generationen som med den första.

Vi tycker att AMD:s produkter är solida och om något hoppas vi på att nästa generation (Zen 2 på 7 nanometer) levererar högre IPC och klockfrekvenser, vilket ytterligare skulle sluta gapet mot Intel i spelprestanda. Det behövs då både CPU- och GPU-marknaden skulle må bra av mer konkurrens, säger Webhallens Anton Nilsson.

En annan förklaring till att Ryzen 5 2600 inte blivit samma framgång som dess föregångare är Intel Core i5-8400, som har sex kärnor i 2,8–4,0 GHz utan stöd för överklockning. Butiker som primärt riktar sig mot entusiaster berättar att Intels upplåsta K-modeller, som Core i7-7700K och Core i5-7600K, traditionellt stått för en betydande majoritet av försäljningen. I ett fall talas det om att K-modellerna står för hela 90–95 procent.

I och med introduktionen av Intels Core i5-8400 har balansen skiftat, då denna är uppe och nosar på samma nivåer som Core i5-8600K och Core i7-8700K försäljningsmässigt. Den låsta Core i5-modellen kostar dessutom mer eller mindre lika mycket som AMD:s Ryzen 5 1600 och efterträdaren Ryzen 5 2600.