Det har i åratal varit känt att Nvidia skulle släppa arkitekturerna Pascal och Volta, men vad som kommer därefter är under tung sekretess. I maj fyller Pascal som introducerades med Geforce GTX 1000-serien två år, medan Volta än så länge endast används i beräkningskortet Tesla V100, svindyra Titan V och systemkretsen Tegra Xavier för maskininlärning samt självkörande bilar.

Mot slutet av år 2017 rapporterade tyska Heise att nästa arkitektur skulle uppkallas efter fysikern André-Marie Ampère. Nu rapporterar nyhetsbyrån Reuters att nästa generations grafikkretsar har kodnamnet Turing, efter den brittiska matematikern och kryptoanalytikern Alan Turing.

Alan Turing är mest känd för sitt arbete på Bletchly Park under andra världskriget då han arbetade med att knäcka tyska koder, bedrifter som ofta anses varit avgörande för utgången av kriget. Turing lade även grunden till dagens informations- och datorteknik och inom populärkulturen refereras det ofta till Turingtestet, som han skapade efter den egna frågeställningen "om maskiner kan tänka".

Att Reuters skriver om Turing som nästa generation har fått många att ifrågasätta den ursprungliga rapporten om Ampere. En möjlighet är att det ena är fel, en annan att den ena är en efterträdare. Det kan inte heller uteslutas att båda är tänkta att samexistera, men för olika ändamål.

Vid sidan om den mystiska duon finns även Volta, som ännu inte lanserats på bred front. För denna arkitektur pekar mycket mot att den närmast uteslutande kommer användas för beräkningskort och systemkretsen Tegra Xavier, med undantag för Titan V som kan användas för spel och har en prislapp på 31 500 kronor.

Utöver kodnamnen är praktiskt taget ingenting känt om nästa generation, men det är knappast en högoddsare att den kommer leverera bättre prestanda och högre energieffektivitet än dagens Pascal. Troligt är dock att den likt Volta och kretsen GV100 tar klivet till 12 nanometer ned från 16 nanometer.

Oavsett om namnet på nästa arkitektur blir Ampere eller Turing väntas denna presenteras av Nvidia på GPU Technology Conference 2018, som går av stapeln den 26 mars.