Tidigare under sensommaren lanserade AMD sin senaste entusiastplattform med sockel TR4 för Ryzen Threadripper-processorer, där bland annat antalet kärnor, PCI-Express och minneskanaler fick sig ett rejält lyft från AM4. Något som har saknats sedan lansering har varit stöd för att starta från RAID-konfigurationer med NVMe-standarden.

I ett blogginlägg meddelar nu AMD att de ändrar på detta och ger allt från instruktioner till frågor och svar på hur användare får igång RAID NVMe. Först och främst krävs det att moderkortstillverkaren släpper nya BIOS med stöd för detta samt att användaren installerar en ny RAID-drivrutin från AMD med mjukvaran RAID Xpert 2.

De olika typerna av RAID som finns tillgängliga på styrkretsen X399 för just NVMe-enheter är RAID0, RAID1 och RAID10.

Prestandan ska enligt AMD själva skala väldigt bra med rätt hårdvara. Bolaget talar om upp till 100 respektive 90 procent skalning vid läsning respektive skrivning med alltifrån två till sex stycken NVMe-baserade SSD-enheter. AMD:s tester visar på hastigheter om 21,2 GB/s med sex stycken Samsung SSD 960 Pro på 512 GB, medan samma konfiguration vid skrivning når upp till 11,5 GB/s.

För den som vill använda det nya stödet är AMD tydliga med att informera om att användare bör göra en backup på sin nuvarande RAID-volym innan de tar steget att uppdatera till den nya mjukvaran. Detta för att minska risken för dataförlust. Mjukvaran och drivrutinen finns att ladda ned från AMD:s webbplats. Tillverkare av moderkort väntas göra sina nya BIOS-versioner tillgängliga inom kort.