Åttonde generationens Core inleddes av Kaby Lake Refresh, som tog fyra kärnor till 15 W TDP och ultratunna bärbara datorer med lång batteritid. Under hösten är det dags för lansering på stationär front i form av arkitekturen Coffee Lake, även här med fler kärnor som paradnummer.

Den finska tekniksajten Io-tech har tidigare rapporterat att Intel planerar lansera Coffee Lake den 5 oktober, uppgifter som mer eller mindre bekräftas av Gigabyte på bolagets officiella Twitter-konto för det gaminginriktade varumärket Aorus. Detta genom att skriva ut datumet på en bild med ett ännu inte lanserat moderkort och inläggstexten; "gissa vad det här är".

I första vågen har Intel siktet inställt på prestandasegmentet med fokus på tre upplåsta och överklockningsvänliga modeller – sexkärniga Core i7-8700K med flertrådstekniken Hyperthreading, Core i5-8600K och fyrkärniga Core i3-8350K. Trion går in som direkta ersättare till dagens Core i7-7700K, Core i5-7600K och Core i3-7350K, och väntas ha liknande eller något högre priser.

► Allt om #Intel Coffee Lake

Trots att Coffee Lake ska använda den välbeprövade sockeln LGA 1151 blir de inte kompatibla med dagens moderkort. Detta till följd av krav på styrkretsen Z370, som av tidigare rapporter att döma inte bjuder på några större nyheter jämfört mot Z270. Den senare lanserades januari 2017 tillsammans med sjunde generationens Core – Kaby Lake.

Den som ser fram emot Coffee Lake i lägre prisklasser och segment får vänta till början av år 2018, då dessa släpps med en helt ny generation styrkretsar. Dessa ingår fortsatt i 300-serien, men får nyheter som integrerat USB 3.1 (10 Gbps) och trådlöst nätverk 802.11ac. Detta följs under årets andra hälft upp av Z390 som tros gå in som ersättare till Z370.