Tidigare under året meddelade Qualcomm att de arbetar tillsammans med Microsoft för att utveckla en version av operativsystemet Windows 10 som kan köras på ARM-baserade processorer, samtidigt som kompatibilitet med äldre x86-applikationer bibehålls.

I ett videoklipp på Microsofts webbplats för utvecklare berättar Microsoft mer om tekniken och visar när både UWP- och x86-applikationer körs i operativsystemet. Enligt Microsoft emuleras de senare i Windows 10 för ARM-processorer och ska erbjuda samma prestanda som när dessa körs på Windows 10 för vanliga datorer.

Operativsystemet översätter x86-instruktionerna till ARM64 när dessa körs och de sparas sedan i minnet och på hårddisken för framtida användning. Detta görs endast en gång, vilket ökar batteritiden och prestandan då applikationerna inte behöver emuleras varje gång de körs.

Enligt Microsoft krävs inget extra arbete från utvecklare, då emuleringen av tredjepartsapplikationer sköts automatiskt av operativsystemet. Detta innebär att nästintill samtliga applikationer för desktop-versionen av Windows 10 kan köras på ARM-enheter.

Till en början är det endast Qualcomms Snapdragon 835 som får stöd för det nya operativsystemet, men detta väntas utökas allt eftersom med bland annat kretsar från Samsung och Mediatek. Qualcomm har sedan tidigare meddelat att datorer med ARM-processorer och Windows 10 dyker upp mot slutet av året för allt från telefoner till bärbara datorer.